III. VRSTE CIGARET


Klasične cigarete

Proizvajalci imajo tako rekoč neomejeno svobodo, da cigaretam dodajo kar želijo. Cigaretam dodajajo številne aditive: arome, vlažilce, ojačevalce okusa, pospeševalce gorenja, omejevalce plamena, bronhodilatatorje (razširjajo dihalne poti), drobilce dimnih delcev ter veliko barvil in belil. Aditivi pa niso edina strupena snov v cigaretah.

Skoraj vsaka organska zmes po pirolizi* in vnosu v pljuča postane strupena. Sladkor je ob zmerni uporabi relativno nedolžen, toda ko cigareta tli, nastane acetaldehid, ki je rakotvoren in povzroča zasvojenost. Beljakovine so po drugi strani nujno potrebna hranila, ampak so dokaj strupene, če jih zažgemo in vdihavamo.

*Piroliza je termični proces, ki poteka pod vplivom toplote brez prisotnosti kisika.

 

Najbolj poznane nevarne sestavine

 

Katran

Katran je preostanek delcev, ki jih vsebuje cigaretni dim. Ni enotna kemična snov, ampak mešanica več tisoč sestavnih delov dima. Katran merijo v laboratorijskem okolju, tako da ujamejo delčke na filter in nato odvzamejo vodo in nikotin. Katran se nabira v pljučih kadilca in jih obarva črno. Zmanjšuje pljučne funkcije.

 

Nikotin

Nikotin je kemična snov, ki jo najdemo v tobakovcu. Ko tobak gori, se nikotin prenese v dim. Nikotin je tista snov v cigaretnem dimu, ki zasvoji.

 

Ogljikov monoksid

Ogljikov dioksid je plin, ki se proizvede v cigaretnem dimu. Telo kadilca prikrajša za velik del kisika, je pa tudi vodilni vzrok za srčno-žilne bolezni med kadilci.

 

tobak7

 

Elektronske cigarete

 

tobak9

 

»Elektronska cigareta«, ki se imenuje tudi e-cigareta, je po videzu lahko zelo podobna klasični cigareti, gre pa za nikotinski inhalator, ki vsebuje čisti nikotin za vdihavanje (»vejpanje«) in v večini primerov ne vsebuje tobaka.

Glavne sestavine e-cigarete so tekočina, aerosol (viden kot fina meglica) in nikotin, v njej pa najdemo tudi  vlažilce, arome (ki ciljajo na mlade), topila in aditive, ki so pri klasičnih cigaretah prepovedani. V tekočini in aerosolu so našli tudi rakotvorne, radioaktivne (radon), dražilne in strupene snovi. Visoka koncentracija izredno majhnih delcev pomembno prispeva k rakotvornosti, saj manjši delci – aerosoli, ki so obenem prenašalci rakotvornih snovi, prodrejo globlje v pljuča in krvožilni sistem. Zaradi tega se poveča količina nikotina v krvi.

 

tobak10

 

Ena od glavnih sestavin tekočine in aerosola elektronskih cigaret je nikotin. Ta uporabnika zasvoji in ima škodljive učinke na zdravje. Med nosečnostjo lahko privede do prezgodnjega poroda in mrtvorojenosti, škodi razvoju pljuč in možganov pri nerojenem otroku in mladostniku.

 

Vsebina elektronskih cigaret:

Nikotin, indij, kadmij, klor, kositer, kobalt, krom, magnezij, aluminij, mangan, nikelj, silicij, svinec, talij, vanadij, železo, živo srebro, žveplo, etanol, fenol, glicerol, naftalen, toluen, arzen, barij, baker, bor, verilij, cink, butanal, benzen, aceton, acetaldehid, akrolein, kresol, propanal, stiren…

 

Zanimivost 1:

Nekateri zagovarjajo »vejpanje« in se sklicujejo na raziskavo britanske univerze Royal College of Physicians, ki trdi, da je »uporaba elektronske cigarete /…/ vsaj 95 % manj škodljiva od klasične cigarete«. Ampak pozor!  Doktor Tomaž Čakš, doktor medicine, specialist splošne medicine, higiene in javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je tudi svetovalec Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za tobak pravi: »Ena raziskava v medicini ni relevantna! V znanosti moramo biti zelo previdni, raziskave morajo biti predvsem neodvisne in dolgotrajne. Vsaka raziskava zahteva še kontrolno raziskavo. Vsaka nova metoda v medicini na splošno zahteva vsaj deset let, da je sprejeta kot primerna in neškodljiva, proizvajalci pa znanost prehitevajo in bi radi čez noč prepričali ljudi, da je elektronska cigareta zdrava, in jih nanjo navadili čim več.« Preberite več…

 

Zanimivost 2:

Čeprav so morda arome v e-cigaretah varne za zaužitje, niso varne za vdihavanje, ugotavljajo strokovnjaki. Arome cimeta, vanilije in masla so najbolj strupene, vendar raziskave kažejo, da mešanje arom povzroči najbolj strupen učinek na bele krvničke.

 

By Lauri Rantala (Flickr: 510N e-cigarette and e-liquids) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Zeliščne cigarete

Zeliščne cigarete so enako škodljive kot navadne, saj pri gorenju zelenjavne/zeliščne snovi (jasmin, pasijonka, nitke koruze, …) nastajajo katran, ogljikov monoksid in drugi strupi. Zaradi navedenega morajo biti označene z opozorili, da so zdravju škodljive.

 

By Nachoruiz18 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Deteljne cigarete (ali kreteks) Vsebujejo mešanico tobaka (60–70 %) in detelje (30–40 %), deteljno olje in druge dodatke. Raziskave kažejo, da te alternative proizvedejo še več  nikotina, ogljikovega monoksida in katrana.

»Bidi« cigarete so aromatične cigarete brez filtra, priljubljene v Združenih državah. So tanjše, ročno zvite in na koncih povezane z barvnimi vrvicami. Na voljo so v različnih okusih (čokolada, sadje, …). Vsebujejo sicer manj tobaka kot »navadne« cigarete, proizvedejo pa več nikotina.

 

By Daosmoke [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Tobačni izdelki na segrevanje (IQOS)

IQOS je sistem, ki ga je razvil Philip Morris International, ki namesto gorenja tobaka, kot pri klasičnih cigaretah, tega segreje prek elektronsko nadzorovanega grelnika.

Tulec v velikosti pisala, v katerega kadilec vstavi cigareto »heets«, da se tobak v njej segreje, se polni prek naprave iQOS, ki še najbolj spominja na pametni telefon, polni pa se prek kabla. S tem se tobačna industrija prilagaja trendom na tržišču.

Sestava:

Tobak v tobačnih izdelkih »heets« ima veliko dodatkov. Jih je res veliko, našteli bomo samo nekatere:

2,3,5-trimetilpirazin; 2,3,5,6-tetrametilpirazin; 2,3-dietilpirazin; 2,5-dimetilpirazin; 2-etil-3-dimetilpirazin; 2-heptanon; 2-metoksi-3-metilpirazin; 2-metoksi-4-metilfenol; 2-metil maslena kislina; 3-heksen-1-ol; 3-metil butil aldehid; 4-metil acetofenon; acetanizol; ocetna kislina; acetoin; benzoinski izvleček; bergamotno olje; maslena kislina; citronska kislina; dekanojska kislina; etil heksanoat; glicerol; heksanal,…

Kemične in druge spojine dodajajo tudi filtrirnemu materialu in ovojnemu papirju. To so med drugim adhezivi oziroma lepila (polivinil acetat, parafin, smola ogljikovodikov) in še mnogo drugih.

https://www.pmi.com/our-business/about-us/products/making-heated-tobacco-products

Kajenje tobačnih izdelkov na segrevanje se ne razlikuje dosti od klasičnega kajenja, razen da ni klasičnega cigaretnega dima. Če pogledaš vse zgoraj naštete sestavine, ki se nato segrejejo in vnesejo v telo, ti postane jasno, da svojemu zdravju ne delaš usluge.  Človek vase vnaša nevarne snovi in škodi vsakemu delu svojega telesa.

 

Šiše in pipe

Zdravstveni strokovnjaki pravijo, da je kajenje vodne pipe celo bolj škodljivo kot kajenje cigaret, predvsem zaradi dolgotrajnega inhaliranja in velike koncentracije ogljikovega monoksida (CO), ob tem pa še večine strupenih snovi. V seansah vodne pipe kadilec vdihuje tobačni dim dalj časa. Klasično kajenje cigaret pomeni 40 do 75 vdihov v petih do sedmih minutah, pri čemer se vdihne od 0,5 do 0,6 litra dima. Pri vodni pipi (šiši) traja kadilska seansa od 20 do 80 minut, in v tem kratkem času kadilec vdihne od 50- do 200-krat. Kadilec vodne pipe lahko med eno samo seanso vdihne toliko dima, kot da bi pokadil 100 cigaret. Tudi pipa/šiša ni varna alternativa kajenju.

 

By Nachoruiz18 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons