KLASIČNE CIGARETE


Proizvajalci imajo tako rekoč neomejeno svobodo, da cigaretam dodajo kar želijo. Cigaretam dodajajo številne aditive: arome, vlažilce, ojačevalce okusa, pospeševalce gorenja, omejevalce plamena, bronhodilatatorje (razširjajo dihalne poti), drobilce dimnih delcev ter veliko barvil in belil. Aditivi pa niso edina strupena snov v cigaretah.

Skoraj vsaka organska zmes po pirolizi* in vnosu v pljuča postane strupena. Sladkor je ob zmerni uporabi relativno nedolžen, toda ko cigareta tli, nastane acetaldehid, ki je rakotvoren in povzroča zasvojenost. Beljakovine so po drugi strani nujno potrebna hranila, ampak so dokaj strupene, če jih zažgemo in vdihavamo.

*Piroliza je termični proces, ki poteka pod vplivom toplote brez prisotnosti kisika.

 

Najbolj poznane nevarne sestavine

 

Katran

Katran je preostanek delcev, ki jih vsebuje cigaretni dim. Ni enotna kemična snov, ampak mešanica več tisoč sestavnih delov dima. Katran merijo v laboratorijskem okolju, tako da ujamejo delčke na filter in nato odvzamejo vodo in nikotin. Katran se nabira v pljučih kadilca in jih obarva črno. Zmanjšuje pljučne funkcije.

 

Nikotin

Nikotin je kemična snov, ki jo najdemo v tobakovcu. Ko tobak gori, se nikotin prenese v dim. Nikotin je tista snov v cigaretnem dimu, ki zasvoji.

 

Ogljikov monoksid

Ogljikov dioksid je plin, ki se proizvede v cigaretnem dimu. Telo kadilca prikrajša za velik del kisika, je pa tudi vodilni vzrok za srčno-žilne bolezni med kadilci.

 

tobak7