IV. CIGARETNI DIM


Tobačni dim vsebuje več kot 4000 različnih kemičnih spojin, od tega okoli 90 kancerogenih, se pravi takšnih, ki povzročajo raka, in več tisoč strupenih. Tukaj smo jih našteli le nekaj…

 

KATRAN
Rakotvoren

Zakaj kadilcem porumenijo prsti in zobje? Zaradi katrana. To je črna lepljiva snov, ki prenese strupe v pljuča kadilca. In ne pušča le obarvanih sledi na prstih, nohtih in zobeh, povzroča tudi raka na požiralniku in pljučih.

NIKOTIN
Strupen

Nikotin je psihoaktivna snov v cigaretah; zaradi njega kajenje postane odvisnost. Nikotin je strup – rastlini služi kot obramba pred zajedavci, ljudje pa ga uporabljamo pri izdelavi pesticidov. V zadostni količini je smrtonosen, enako kot kačji strup.

ARZEN
Strupen

Saj ste že kdaj brali kakšno kriminalko? Arzen je kovina, uporablja pa se v pesticidih. Pridelovalci tobaka uporabljajo pesticide, ki vsebujejo arzen, da bi zaščitili svoj pridelek, ti pa potem preidejo v rastlino, v cigarete in tudi v telo kadilca.

 OGLJIKOV MONOKSID
Strupen

Ne obstaja dovoljena ali nenevarna količina ogljikovega monoksida. Ta strupeni plin onemogoči, da bi se po krvnih celicah prenašal kisik, kar pomeni manj kisika v življenjsko pomembnih organih, to pa vodi v odmiranje celic. Zato kadilci težko tečejo v hrib in so hitro zadihani.

 CIANID
Strupen

To je strup, ki so ga nacisti uporabljali v plinskih celicah. V majhnih količinah, kot ga najdemo v cigaretah, pa povzroči odmiranje drobnih laskov, ki čistijo pljuča. Tako se strupi v pljučih začnejo nalagati.

 FOSFOR
Strupen

Fosfor se, razen v naravi, nahaja še v gnojilih in pralnem prašku. Zastrupljanje s fosforjem razdraži in vname sluznico, v daljšem časovnem obdobju pa razkroji kostno tkivo.

 BENZEN
Rakotvoren in strupen

Benzen se uporablja pri izdelavi črnil, gume, lakov in topil za barve, in je izjemno strupen. Potrjeno je, da pri ljudeh povzroča raka in levkemijo.

 FORMALDEHID
Rakotvoren

Formaldehid se uporablja za balzamiranje trupel. Razen tega pa povzroča raka.

 KADMIJ
Strupen

Je težka kovina, ki pomaga poganjati avtomobilske akumulatorje. Vsaj 20 % kadmija preide pri kajenju cigarete v pljuča.