ELEKTRONSKE CIGARETE


tobak9

 

»Elektronska cigareta«, ki se imenuje tudi e-cigareta, je po videzu lahko zelo podobna klasični cigareti, gre pa za nikotinski inhalator, ki vsebuje čisti nikotin za vdihavanje (»vejpanje«) in v večini primerov ne vsebuje tobaka.

Glavne sestavine e-cigarete so tekočina, aerosol (viden kot fina meglica) in nikotin, v njej pa najdemo tudi  vlažilce, arome (ki ciljajo na mlade), topila in aditive, ki so pri klasičnih cigaretah prepovedani. V tekočini in aerosolu so našli tudi rakotvorne, radioaktivne (radon), dražilne in strupene snovi. Visoka koncentracija izredno majhnih delcev pomembno prispeva k rakotvornosti, saj manjši delci – aerosoli, ki so obenem prenašalci rakotvornih snovi, prodrejo globlje v pljuča in krvožilni sistem. Zaradi tega se poveča količina nikotina v krvi.

 

tobak10

 

Ena od glavnih sestavin tekočine in aerosola elektronskih cigaret je nikotin. Ta uporabnika zasvoji in ima škodljive učinke na zdravje. Med nosečnostjo lahko privede do prezgodnjega poroda in mrtvorojenosti, škodi razvoju pljuč in možganov pri nerojenem otroku in mladostniku.

 

Vsebina elektronskih cigaret:

Nikotin, indij, kadmij, klor, kositer, kobalt, krom, magnezij, aluminij, mangan, nikelj, silicij, svinec, talij, vanadij, železo, živo srebro, žveplo, etanol, fenol, glicerol, naftalen, toluen, arzen, barij, baker, bor, verilij, cink, butanal, benzen, aceton, acetaldehid, akrolein, kresol, propanal, stiren…

 

Zanimivost 1:

Nekateri zagovarjajo »vejpanje« in se sklicujejo na raziskavo britanske univerze Royal College of Physicians, ki trdi, da je »uporaba elektronske cigarete /…/ vsaj 95 % manj škodljiva od klasične cigarete«. Ampak pozor!  Doktor Tomaž Čakš, doktor medicine, specialist splošne medicine, higiene in javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je tudi svetovalec Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za tobak pravi: »Ena raziskava v medicini ni relevantna! V znanosti moramo biti zelo previdni, raziskave morajo biti predvsem neodvisne in dolgotrajne. Vsaka raziskava zahteva še kontrolno raziskavo. Vsaka nova metoda v medicini na splošno zahteva vsaj deset let, da je sprejeta kot primerna in neškodljiva, proizvajalci pa znanost prehitevajo in bi radi čez noč prepričali ljudi, da je elektronska cigareta zdrava, in jih nanjo navadili čim več.« Preberite več…

 

Zanimivost 2:

Čeprav so morda arome v e-cigaretah varne za zaužitje, niso varne za vdihavanje, ugotavljajo strokovnjaki. Arome cimeta, vanilije in masla so najbolj strupene, vendar raziskave kažejo, da mešanje arom povzroči najbolj strupen učinek na bele krvničke.

 

By Nachoruiz18 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons