Vabimo na Delavnico EPACTT 2018 – Evropski akreditirani učni načrt za zdravljenje odvisnosti od tobaka


V sodelovanju z Evropsko mrežo za preventivo kajenja (ENSP – European Network for Smoking and Tobacco Prevention), Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK) organizira Delavnico EPACTT 2018– Predstavitev Evropskega akreditiranega učnega načrta za zdravljenje odvisnosti od tobaka. Delavnica bo potekala v Ljubljani, dne 13. decembra 2018, v veliki dvorani Ministrstva za zdravje RS na Štefanovi ulici 5. Predstavitev bo potekala v angleškem jeziku.
Učni načrt EPACTT je razvila Evropska mreža za preventivo kajenja z namenom opolnomočiti zdravstvene strokovnjake kako prepoznati, zdraviti in spremljati bolnike kadilce. Oblikovala je program izobraževanja na spletu, do katerega se lahko dostopa preko računalnika ali pametnega telefona. Zajema 8 vsebinsko ločenih modulov, ob zaključku vsakega se izda certifikat o uspešno opravljenem modulu.
Materiali za spletno učenje zajemajo vsa področja zdravljenja odvisnosti od tobaka. Glavni ključi do uspeha predstavljajo kombinacijo izobraževanja, vedenjske terapije in primerne rabe farmakoterapije.
Spletni izobraževalni program ponuja evropskim zdravstvenim uslužbencem najnovejše dokazano učinkovite prakse, s katerimi lahko svojim pacientom pomagajo pri odvajanju od kajenja. Zasnovan je tako, da zdravnikom zagotavlja strokovne nasvete, ki temeljijo na Smernicah za zdravljenje odvisnosti od tobaka. Te smernice vsebujejo več kot 80 modulov za obravnavo in zdravljenje odvisnosti od tobaka. Eno teh priporočil navaja, da bi vsi zdravstveni strokovnjaki morali biti deležni usposabljanja na področju najnovejših, dokazano učinkovitih tehnik za opuščanje kajenja. Vsak modul je sestavljen iz kratkega povzetka praktičnih nasvetov, nasvetov za vključitev v program in dokazov o uspešnosti. Program je bil razvit s pomočjo strokovnjakov na terenu s tega področja. Zajema tudi video posnetke in možnost prenosa orodij za pomoč pri izvajanju intervencij za opuščanje.
Predstavitev se bo osredotočila na zdravljenje odvisnosti od nikotina, vključno s kognitivno – vedenjsko terapijo. Program bo vseboval predstavitev tobačne kontrole, študije primerov, smernice za pomoč pri opuščanju kajenja za najbolj zdravstveno ogrožene skupine ter praktičen prikaz pristopa k pomoči za opuščanje kajenja v kliničnih praksah. Predstavitev bodo vodili strokovnjaki ENSP, ki so program oblikovali.
Stroški udeležbe:
Udeležba na delavnici EPACTT 2018 je brezplačna.
Rok za prijavo:
Prijave zbiramo najkasneje do 5. 12. 2018 na elektronski naslov info@zadihaj.net ali preko spletnega obrazca https://docs.google.com/forms/d/18MeXe_fc4kUI9Kdq3Ls1Uh_Uu8p2RSUQ4ut5JhgbT58
Število mest je omejeno.
Informacije:
Za več informacij lahko pokličete na telefonsko številko 051/317-113.
Program: