Raziskava je odkrila, da prebivalci hladnejših regij uživajo več alkohola


Znanstveniki pozivajo k ostrejšim omejitvam alkoholnih oglasov in cen alkoholnih pijač v zimskih mesecih.

Glede na novo raziskavo so ljudje, ki živijo v hladnih regijah in prejmejo manj sončne svetlobe, bolj nagnjeni k pitju alkohola. Med preiskavo podatkov iz 193 držav so odkrili povezavo med vremenom, uživanjem alkohola in boleznimi jeter.

»To smo vsi predvidevali že desetletja,« je dejal vodilni avtor Ramon Bataller, namestnik direktorja Centra za raziskave jeter v Pittsburghu, ZDA. »Zakaj ljudje v Rusiji veliko pijejo? Zakaj v Wisconsinu? Vsi predvidevajo, da je temu tako, ker je mrzlo. Vendar nismo našli niti enega dokumenta, ki bi povezoval podnebje z uživanjem alkohola ali alkoholno jetrno cirozo. To je prva raziskava, ki sistematično prikazuje,da je v hladnejših območjih in območjih z manj sonca prisotno več pitja alkohola in alkoholne jetrne ciroze, tako v Ameriki kot drugod po svetu.«

Pitje alkohola je znano po tem, da povečuje občutek toplote, saj alkohol poviša telesni krvni obtok. Prav tako je pitje povezano z depresijo in je bolj razširjeno tam, kjer je manj dnevne svetlobe. Raziskava, objavljena v medicinskem žurnalu Hepatology, je našla negativno korelacijo (soodvisnost) med podnebjem in pitjem alkohola iz podatkov Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) in Svetovne meteorološke organizacije. Ko povprečne temperature in ure dnevne svetlobe upadajo, se povišajo skupno uživanje alkohola na osebo in odstotek prebivalstva, ki pije alkohol ter stopnja popivanja. Znanstveniki so dejali, da rezultati raziskave upravičujejo stroge zakone o cenah alkohola in oglaševanja v času zimskih mesecev.

Dr Peter McCann, zdravstveni svetovalec v Castle Craig Hospital, kliniki za rehabilitacijo od drog in alkohola v občini Scottish Borders na Škotskem je dejal: »S podnebjem povezano uživanje alkohola se neposredno nanaša na možnost razvijanja najbolj nevarne oblike jetrne bolezni – ciroze, ki lahko nazadnje privede do odpovedi jeter in smrti. Strožji predpisi za cene alkohola so vsekakor upravičeni, če upoštevamo uničujoč kombiniran učinek majhne sončne svetlobe in uživanja poceni alkohola.Predpise oglaševanja bi morali omejiti v zimskem času.«

Škotska je postala prva država na svetu, ki je uvedla najnižjo ceno na enoto alkohola (Minimum Price per Unit) na začetku leta 2018, z namenom reševanja težav z alkoholom. Pričakuje se, da bodo poleti 2019 podobni predlogi začeli veljati v Walesu. Okvirno 4 % prebivalstva Združenega kraljestva – približno 2 milijona ljudi – prispeva k tretjini celotne alkoholne porabe v državi.

V letu 2016-2017 so zabeležili 5.507 smrti zaradi alkohola in 337.000 sprejemov v bolnišnico zaradi z alkoholom povezanih bolezni ali poškodb. Po podatkih Urada za državno statistiko Velike Britanije je zaradi prekoračitve omejitev dovoljene koncentracije alkohola v krvi enega ali obeh voznikov na cesti umrlo 240 ljudi, kar znaša 13 % vseh prometnih smrtnih žrtev.

Študija je dostopna tukaj.

Objavljeno 19.11.2018 na www.independent.co.uk