INFO TOČKA ZA STARŠE


 

  • Raba tobaka in s tobakom povezanih izdelkov (e-cigarete, IQOS, nikotinske vrečke…)

Odraščanje otrok in vzgoja, predstavljata pestro dinamiko odnosov, situacij in preizkušenj za starše pa tudi odgovornost, v želji, da bi otroci zrastli v srečne, samostojne, samozavestne in odgovorne osebe.

Kadar želimo otrokom pomagat  je pomembno, da ohranjamo komunikacijo – predvsem da znamo poslušati in se tudi zanimamo za njihove interese, družbo, hobije oziroma načine preživljanja prostega časa. Tekom odraščanja pa lahko prihaja med drugim tudi do preizkušanja različnih psihoaktivnih substanc in v kolikor se v takšni situaciji ne znajdemo, je dobro poiskati strokovno pomoč.

Otroci in mladostniki so za zasvojenost z nikotinom, ki je pri njih močnejša, veliko bolj dovzetni kot odrasli, mladostništvo pa je tudi ključno obdobje za razvoj tistega dela možganov, ki nadzoruje pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost, kar lahko privede tudi do trajnih škodljivih učinkov na miselne sposobnosti, tesnobnost in zvišanje tveganja za uporabo drugih drog. Zato je ključnega pomena, da smo odrasli pozorni na rabo tobaka in s tobakom povezanih izdelkov med mladimi, da jih informiramo in jim ob morebitni zasvojenosti ali eksperimentiranju s tovrstnimi izdelki pomagamo.

V kolikor potrebujete nasvet ali imate vprašanje, vas vabimo, da nam pišete na mail: nvo.zdravje@tobak-zveza.si