PROGRAM OKOLJE 2015


Po podatkih Agencije RS za okolje se je lastništvo osebnih avtomobilov v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih skoraj podvojilo, stopnja motorizacije pa presega stanje v številnih gospodarsko najrazvitejših državah Evropske Unije. Naraščanje cestnega prometa prinaša številne negativne posledice za okolje in širšo družbo, večjo emisijo okolju škodljivih snovi, vse več cest in parkirnih prostorov ter vse manj zelenih površin.

V okviru programa Javno zdravje in okolje 2015, ki ga je podprla Mestna občina Maribor, je naš osrednji cilj bil osvestiti čim širši krog ljudi, predsvem pa mladih, o pomenu uporabe javnega mestnega potniškega prometa ter princip skupinskih prevozov za manjše obremevanje okolja in prostora. V okviru programa smo zato uspešno izvedli sledeče dogodke in projekte.


 

Projekt Nevladniški ekološki avtobus (Eko-Bus)

V okviru projekta smo vzpostavili kratkoročno avtobusno krožno pot imenovano “Od pitne do odpadne vode “, v okviru katerega smo šolarje iz Mariborske osnovne šole z avtobusom na plinski pogon (metan – CNG) odpeljali na ogled čistilne naprave v Dogošah.

DSCN1086

Avtobus je prevažal potnike tudi ob Svetovnem dnevu voda.

Prav tako smo avtobusno pot po Mariboru vzpostavili tudi ob Tednu otroka in po njej prevežali mlade vseh starosti do posameznih prireditev, ki so se takrat odvijale. Pilotna avtobusna povezava – “Eko-linija” oziroma “Nevladniški Eko Bus” je vozila po trasi Glavni Trg – Valvasorjeva ulica – Mariborski otok – Glavni trg – Valvasorjeva ulica. Z brezplačno avtobusno krožno vožnjo smo povezali prireditvene prostore in prireditve za otroke in mlade po Mariboru. Prepeljali smo približno 200 otrok z okolju prijaznim avtobusom (CNG pogon). Med vožnjo smo izpeljali poučni nagradni kviz z osveščanjem o škodljivih vplivih prometa na okolje in zdravje, okolju prijaznih gorivih ter zdravju škodljivih razvadah.

EKO BUS FotkaP1060710

 

 

 

 

 

 


 

Projekt Zdravo na zabavo

V okviru tega projekta smo zelo uspešno organizirali “Koncert na vlaku in koči “. Mladim iz Maribora in okolice smo v skupnih vožnjah z zabavo približali uporabno vrednost vožnje s skupinskimi prevozi – vlakom, kar je bilo svojevrstno doživetje. Vožnja z vlakom poleg pozitivnih učinkov na okolje ponuja tudi možnost posvetiti se tudi drugim stvarem, kot so opazovanje okolice, komunikacijo s sopotniki in celo zabavo. Na vlaku smo za potnike organizirali koncert Gala in Severe Gjurin. S projektom smo skupaj s Slovensko mrežo NVO za zdravje obeležili Teden gozdov.

Dvodnevna prireditev se je začela s koncertom na vlaku na železniški trasi Maribor – Ruše. Pot smo nato nadaljevali peš in s kolesi do Areha, kjer je potekalo druženje in topel obrok ter drugi del koncerta. Prespali smo na Ruški koči. Naslednji dan smo nadaljevali pešpot z gozdarskim vodnikom po Gozdni učni poti do Bellevue. Dvodnevne prireditve se je udeležilo približno 70 oseb.


 

Evropski teden mobilnosti 2015

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti smo izvedli akcijo “Odprta Koroška“. V času zapore Koroške ceste v Mariboru za promet smo na zaprti cesti postavili informativne stojnice in mimoidoče nagovarjali o pomembnosti ureditve novega cestnega režima v mestih ter uporabe javnega potniškega prometa. Na stojnici smo izvajali tudi brezplačne meritve količine ogljikovega monoksida v izdihanem zraku. Obiskovalcem smo omogočali, da se odžejajo z lastno pripravo smootijev na našem “Smoothie bajku” in preizkusijo očala za simulacijo opitosti z alkoholom “Drunk-Busters“.

P1060658 P1060581

 

V večernih urah smo na avtobusni postaji na zaprti Koroški cesti pripravili javno glasbeno prireditev “Žur na Koroški“.

P1060624

Ker se je v tistem času pojavila najbolj pereča humanitarna problematika z begunci na tako imenovani Balkanski poti, smo organizirali humanitarni koncert na železniški postaji Maribor – “Are you Syrious“. S koncertom smo motivirali ljudji naj ne ignorirajo trpljenja ljudi, ki so v večini primerov bili pregnani iz svoji matičnih držav zaradi vojnega upostošenja, in jih nagovarjali naj za njih storijo, kar je v njihovi moči. Vstopnina za koncert se je pobirala v obiliki nujnih življenjskih potrebščin za begunce, ki smo jih nato mednje razdelili.