Strokovnjaki pravijo, da kajenje elektronskih cigaret ogroža pet desetletij dolg napredek na področju javnega zdravja


Po podatkih ameriške akademije za pediatrijo se je odstotek otrok in najstnikov, ki kadijo elektronske cigarete povečal za 75% od leta 2017. Zato zdravstvena organizacija poziva na nove zvezne predpise:

• postavitev minimalne starosti 21. let za nakup izdelkov,
• prepoved spletne prodaje in trženja za otroško ciljno skupino
• ustavitev proizvodnje določenih proizvodov elektronskih cigaret z okusom.

Dr. Tara Narula je dejala, da je nikotin snov, ki povzroča zasvojenost. Količina nikotina, ki ga otroci pridobijo iz elektronske cigarete je lahko večja od količine, ki jo lahko dobijo pri navadnih cigaretah. En rezervoar s tekočino za elektronsko cigareto ima veliko več nikotina kot pa cel zavojček klasičnih cigaret.

Nikotin vpliva na srčno žilni sistem in na možgane mladostnikov. Možgani se razvijajo do 25. leta starosti. Nikotin lahko povzroči spremembe pri učenju, spominu in obnašanju. Prav tako lahko povzroči motnje razpoloženja, hkrati pa naredi možgane bolj dovzetne za druge substance, ki zasvajajo.

Poleg nikotina elektronske cigarete proizvajajo izredno majhne delce, ki so lahko dražilni ali vplivajo na pljuča. »Arome za katere menimo, da so splošno znane kot varne za zaužitje, so lahko škodljivi za vdihavanje,« je dejala dr. Narula. V njih so strupi, tudi rakotvorni, in obstaja nevarnost, da se tekočina zaužije pomotoma in posledično vodi do zastrupitve.
»Na žalost ne poznamo dovolj oblik zdravljenja za otroke, ki kadijo elektronske cigarete. Zdravljenje, ki ga ponujajo odraslim kot je na primer nikotinska nadomestna terapija, obliži ali zdravila, se ne uporablja za otroke,« je še dejala dr. Narula.

Objavljeno, dne  28. 1. 2019 na www.cbsnews.com