4. februar – Svetovni dan boja proti raku


Svetovni dan boja proti raku je spodbuda za ozaveščanje in izobraževanje o dejstvih glede raka in kaj lahko storimo s primerno preventivo, zgodnjim odkrivanjem, dostopnostjo primernega zdravljenja in oskrbe.
Mednarodna organizacija za raziskavo raka (UICC) je ob tem dnevu pripravila strokovno gradivo ob geslu »Jaz sem in jaz bom«, saj s pravilno izbiro svojega življenjskega sloga lahko preprečimo veliko oblik raka.

Tobak je največji preprečljivi dejavnik tveganja za nastanek raka. Raba tobaka dokazano povzroča približno 15 različnih vrst raka, kot so rak ustne votline, pljučni rak, rak jeter, trebuha, črevesja in jajčnikov ter nekatere vrste levkemije. Opustitev kajenja pri katerikoli starosti lahko korenito spremeni življenje in njegovo kakovost ter podaljša življenjsko dobo.
Edina, ki ima dobiček od tobačnih izdelkov, je tobačna industrija, ki ima širok nabor tobačnih in s tobakom povezanih izdelkov in zanjo ni pomembno, katerega kadilci kadijo. Prizadeva si, da bi čim manj kadilcev opustilo kajenje. Resolucija nacionalnega plana zdravstvenega varstva 2016-2025 »Skupaj za družbo zdravja« načrtuje, da bomo s skupnimi močmi zmanjšali kajenje za 30% do leta 2025, kar je skladno z Globalno strategijo SZO za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni. Slovenija želi slediti zgledu držav, ki ustvarjajo družbo brez tobaka, kjer bo delež kadilcev pod 5%.
V Sloveniji so na voljo številne oblike pomoči oz. programi za opuščanje kajenja, ki jih nudijo javne zdravstvene ustanove in prav tako nevladne organizacije. Največje koristi za zdravje posameznik pridobi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti.

V ponedeljek, dne 4.2.2019, bomo ob Svetovnem dnevu boja proti raku sodelovali na tiskovni konferenci, ki bo ob 11. uri, v sejni sobi ZD Maribor, Sodna ulica 13, v 3. nadstropju.

Vabilo si lahko preberete tukaj.

Vabljeni.