Raziskovalci opozarjajo na potencialno škodo, ki jo lahko povzroči para iz elektronske cigarete


Raziskovalci v Arizoni in drugod pozivajo na previdnost v povezavi s potencialno nevarnost pare iz naprave.

Pogosto se elektronske cigarete obravnavajo kot manj škodljive od klasičnih cigaret, vendar raziskave prikazujejo, da para, ki se sprošča iz naprav ni »le vodna para«, kot ga oglašujejo podjetja elektronskih cigaret.

Glede na raziskavo iz Univerze Kalifornija, San Francisco, para lahko vsebuje ostanke nikotina, težkih kovin, razne nečistoče in druge strupene kemikalije, ki so znane po tem da povzročajo raka.
Judith Gordon je profesorica in pomožna prodekanja za raziskave v kolidžu Babiške nege Univerze iz Arizone. Študirala je na Univerzi v Arizoni in sicer smer Raba tobaka in opuščanje kajenja. »Tako kot pri pasivnem kajenju klasičnih cigaret je težava podobna pri pasivnemu vdihavanju pare iz elektronske cigarete, saj vsebuje vse enake kemikalije kot bi jih vdihavali, če bi sami kadili,« Je povedala Gordonova. Gordonova je pojasnila, da medtem ko se dim iz klasične cigarete dviguje, je para iz elektronske cigarete težja od zraka in se zato spušča. To lahko povzroči težave za družine, ki imajo otroke in hišne ljubljenčke, ki so majhni in tako tudi bliže tlom, kjer se para tudi useda.
Za veliko ljudi, ki imajo občutljiv vonj ali alergije, lahko para povzroči negativen učinek. Pogosti stranski učinki so glavoboli in slabost, hkrati pa lahko povzroča dihalne stiske ter druge bolezni, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi v Kaliforniji Riverside.

Ker se uporaba elektronske cigarete povečuje, veliko držav prepoveduje njihovo uporabo na območjih, kjer je prepovedano kajenje tobačnih izdelkov.

»Menim, da je veliko napačnega razumevanja glede kajenja elektronskih cigaret, predvsem to da je neškodljivo. Z vsako novo raziskavo nam znanje narašča in hkrati znamo bolje tudi izobraziti ljudi o potencialni škodi, ki jo povzročajo sebi in tudi drugim v svoji okolici, s tem ko kadijo tovrstne izdelke,« je dejala Gordonova.

Objavljeno, dne 14. 2. 2019 na www.azpm.org