Število mladih v ZDA, ki kadijo elektronske cigarete, se je dvignilo na 5 milijonov


Število mladih v ZDA, ki kadijo elektronske cigarete se v letu 2018 povišalo za 1,5 milijona, kar je sprožilo nove pozive po strožjih predpisih na tem področju. Ameriški center za preprečevanje nalezljivih bolezni (CDC) poroča, da je v letu 2018 elektronsko cigareto uporabilo približno 4,9 milijona ameriških najstnikov, kar pomeni porast za 1,5 milijona novih mladih uporabnikov v 12 mesecih.
Vodja Ameriškega urada za hrano in zdravila (FDA), ki med drugim nadzoruje tobačne izdelke, je zaradi novih številk predlagal, da dopolnijo predpise, tako da bodo ti urejali elektronske cigarete kot so na primer izdelki proizvajalca Juul. Zdravstveni strokovnjaki so poudarili, da niso opazili takšnih korenitih sprememb pri rabi drugih tobačnih izdelkov kot pri elektronski cigareti med mladimi.
»Podatki so zreli za streznitev, saj kažejo na podivjano rast rabe elektronske cigarete med mladimi,« je dejal direktor FDA, dr. Scott Gottlieb. »Bojim se, da se bo trend nadaljeval v letu 2019, kar nas bo prisililo v določene težke odločitve glede zakonodajnega statusa elektronskih cigaret.«
»Noben otrok ne bi smel uporabljati izdelke, ki vsebujejo tobak ali nikotin. Odločni smo, da zavremo to epidemijo,« je povedal Gottlieb.
FDA je trenutno v sodnem postopku, katerega je vložila skupina zagovornikov javnega zdravja, zaradi zavlačevanja z implementacijo predpisov zoper elektronske cigarete, ki bi jih morali uvesti v zgodnji fazi Trumpovega predsedstva. Na podlagi novega poročila so skupine ponovno od FDA zahtevale »takojšnje poteze« vključno s popolno prepovedjo prodaje tobaka z aromami.
»Hitro rastoča uporaba elektronskih cigaret med mladimi v zadnjih letih predstavlja nevarnost, da izniči napredek, ki je bil dosežen z zmanjšanjem rabe tobačnih izdelkov pri mladih,« je dejal dr. Robert Redfield, direktor CDC. »Takšno stanje kakršno je sedaj, predstavlja grožnjo za novo generacijo, da postane zasvojena z nikotinom.«
Nedavno je skupina, ki združuje 16 možganskih trustov na področju svobodnega trga, 11 od teh je razkrilo, da prejemajo donacije od tobačne industrije, na FDA naslovila pismo v katerem prepričuje agencijo naj ne uvede strožjih predpisov za elektronske cigarete. Skupina zagovarja stališče, da bi dodatne regulacije na tem področju, zaradi »panike« nad uporabo elektronskih cigaret med mladimi, ogrožalo delovna mesta v ZDA.
Tobačni koncern Altria iz ZDA, ki med drugimi proizvaja cigarete znamke Marlboro je letos vstopil v trg elektronskih cigaret, s tem ko je prevzel 35 % lastništva največjega proizvajalca elektronskih cigaret v ZDA – Juul v vrednosti 12,8 milijard ameriških dolarjev.

Objavljeno dne 11. 2. 2019 na www.theguardian.com