Raziskava povezuje razpoložljivost tobaka in kajenje v času nosečnosti


Raziskava je pokazala, da so noseče ženske bolj nagnjene k kajenju, če živijo v okolju z veliko trgovinami, kjer se prodajajo cigarete.
Raziskovalci Univerze v Edinburgu  so pregledali poročila o materinstvu ter informacije o vseh škotskih tobačnih prodajalnah. Povedali so, da je njihova raziskava prva, ki je razkrila povezavo med razpoložljivostjo tobaka in kajenjem v nosečnosti.
Predhodna raziskava je pokazala, da je bil tobak bolj dostopen v socialno ogroženih območjih. Ekipa raziskovalcev je dejala: »Omejitev ponudbe tobaka bi lahko pomagala pri spopadanju z neenakostjo v zdravstvu.«
Raziskava je odkrila, da so nosečnice, ki živijo v škotskih soseskah z najvišjo razpoložljivostjo tobačnih izdelkov bile za kar 70 % bolj nagnjene k kajenju kot pa tiste, ki živijo na področjih, kjer se tobak ne prodaja.
Dr. Tome Clemens iz Univerze v Edinburgu, ki je vodil raziskavo, je dejal: »Kajenje v času nosečnosti je kritično pomembna zdravstvena problematika s trajnimi učinki tako za mater kot tudi otroka. Raziskava je močan pokazatelj, da se je potrebno spopasti s tobačno ponudbo z namenom zmanjšati razširjenost kajenja.«

»Zdrave izbire«

Po mnenju raziskovalcev bi omejena tobačna ponudba lahko pripomogla k znižanju stopnje kajenja med nosečnicami. Na Škotskem kadi približno 15 % nosečnic.
Škotska vlada želi do leta 2034 stopnjo kajenja starejšega prebivalstva zmanjšati pod 5 %. Po mnenju univerze se trenutna stopnja 21 % ni spremenila od leta 2013.
Sheila Duffy, izvršna direktorica ASH Škotske je dejala: »Okolja, v katerih ljudje odraščajo, pogosto vplivajo na njihove možnosti, da zdravo izbirajo. V nekaterih skupnostih je škoda,  povzročena zaradi kajenja, tesno povezana s prodajanjem tobaka v večini trgovin. Trgovci na drobno potrebujejo podporo, da lahko prenehajo s prodajo smrtonosnega, zasvojljivega izdelka.«
Ekipa je preverila zapise porodnišnic, ki vključujejo podrobnosti kadilskega vedenja pričakujočih mater, za več kot 700.000 porodov na Škotskem med leti 2000 in 2015. Osredotočili so se na ženske, ki so imele vsaj dva dojenčka in zamenjale prebivališče med nosečnostjo v tem obdobju.  Podatke so analizirali skupaj z informacijami o tobačnih prodajalnah na Škotskem.
Raziskava, objavljena v časopisu Tobacco Control je bila financirana s strani Medical Research Council in Natural Environment Research Council.

Študija je dostopna tukaj.

Objavljeno 12.11.2018 na www.bbc.com