Prepoved kajenja v parkih in javnih vrtovih v Strasbourgu in Parizu


Mestna oblast v glavnem mestu Alzacije, Strasbourgu, je soglasno sklenila, da s 1. julijem 2018 prepove kajenje v vseh parkih in javnih vrtovih. To je prvi primer takšne prepovedi v Franciji. Pred uveljavitvijo prepovedi so izvedli obširno anketo, da bi ugotovili, ali se javnost z ukrepom strinja. Rezultati so bili očitni: 71 % nekadilcev in 57 % kadilcev je bilo naklonjenih takšnemu ukrepu.

V sodelovanju z organizacijo Liga proti raku, so z akcijo »Parki brez tobaka« pilotno pričeli s koncem leta 2017 v glavnem mestnem parku Citadelle ter šestih drugih večjih parkih, preden so prepoved razširili na vse parke in javne vrtove. »Če si želimo generacijo nekadilcev, mora tobak izginiti izpred oči mladih,« ocenjuje dr. Alexandre Feltz, namestnik župana Strasbourga, zadolžen za zdravstvena vprašanja in specialist za zasvojenost. Leta 2015 so v Strasbourgu že uvedli popolno prepoved kajenja na vseh površinah z otroškimi igrali, preden so to uvedli na nacionalni ravni.

Sprva bo oseba, ki bo kljub prepovedi v parku ali javnem vrtu kadila, zgolj ustno opozorjena. »Verjamemo, da bodo zdravstveni strokovnjaki za vprašanja tobaka parke redno obiskovali. Če bodo ljudje kadili, se bodo pričeli z njimi pogovarjati,« meni dr. Feltz. S 1. januarjem 2019 bodo pričeli tudi s pisanjem kazni za kadilce, ki prepovedi ne bodo upoštevali. Kazen bo znašala 68 evrov.

Po mnenju občine imajo države, ki so uvedle prepoved kajenja v parkih tudi nižjo stopnjo kajenja: 19 % na Finskem in Islandiji, 17 % v Veliki Britaniji, 15 % v ameriških mestih Boston in New York, medtem ko je v Franciji 27 % kadilcev.

Kmalu za Strasbourgom je sledila tudi podobna prepoved, vendar v manjšem obsegu, v glavnem mestu Francije, Parizu. Z 10. julijem 2018 je bilo v Parizu prepovedano kajenje na šestih zelenih površinah v mestu, ki so namenjene testiranju ukrepa za obdobje štirih mesecev. Z 20. avgustom se je povišala tudi cena cigaret, ki trenutna znaša med 7,60 do 9,30 evrov za zavojček. V boju proti posledicam, ki jih povzroča tobak, francoska vlada do leta 2020 načrtuje povišanje cen za zavojček, ki vsebuje 20 cigaret, na 10 evrov.

Predlog je vložila francoska radikalna desnica, tudi v Parizu so ga soglasno podprle vse stranke. Šest parkov, kjer je kajenje prepovedano, leži v različnih socialnih okrožjih. Predsednik radikalne desnice Laurence Goldgrab želi s tem »predvsem dvoje: boriti se proti kajenju ter banalizirati cigareto in s tem doprinesti k čistejšim parkom, ki se utapljajo v cigaretnih ogorkih.« V Parizu letno očistijo 350 ton cigaretnih ogorkov, za smetenje s cigaretnimi ogorki izven zato določenih mest, je od leta 2015 predpisana kazen 68 evrov. V letu 2017 je bilo izdanih 21.000 kazni zgolj v Parizu.
Po štirih mesecih prepovedi bodo v Parizu opravili evalvacijo prepovedi in ob uspešnih rezultatih bo prepoved uveljavljena tudi za vse preostale parke in vrtove v mestu. S tem želijo ustvariti javna mesta brez kajenja ter okrepiti vzdušje proti tobaku. Pri 27 % Francozov, ki kadijo, je po podatkih francoskega zdravstvenega barometra tobak vzrok za 73.000 smrti in 45.000 rakavih obolenj letno.

Na podlagi teh podatkov so tudi v Nemčiji izvedli javnomnenjsko raziskavo, ki jo je med 25. in 30 julijem 2018 preko spleta izvedlo podjetje Civey. Pri raziskavi je sodelovalo 19.130 oseb. Rezultati so pokazali, da se 47,8 % vprašanih strinja s prepovedjo kajenja v parkih, kot je to urejeno v Parizu.

Viri: