Prošnja za nujno srečanje za pogovor o sprejetju sistema EU za iskanje in sledenje v okviru 15. in 16. člena Direktive o tobačnih izdelkih (TPD)


27. 9. 2017 smo v okviru mrež s področja zdravja naslovili prošnjo za nujno srečanje za pogovor o sprejetju sistema EU za iskanje in sledenje na Ministrstvo za finance, Finančno upravo RS ter Ministrstvo za zdravje:

Spoštovani,

 v okviru mreže nevladnih organizacij s področja zdravja vam pišemo, da bi se z vami dogovorili za srečanje, kjer bi razpravljali o trenutnem postopku sprejetja standardov EU za sistem za iskanje in sledenje tobačnih izdelkov, ki je predviden pod 15. in 16. členom v Direktivi o tobačnih izdelkih (TPD).

Kot morda že veste, mora Evropska komisija te standarde sprejeti do konca leta 2017 in države članice morajo glede njih glasovati.

Z vami bi radi razpravljali o tej dokumentaciji in izrazili našo skrb glede tega, da v razpravi in trenutnih pogajanjih ni predstavljen vidik javnega zdravja. Nezakonita trgovina s tobačnimi izdelki ni le gospodarski problem, je tudi problem javnega zdravja, saj vsako leto vzame življenje 5,4 milijonom ljudi po vsem svetu, od tega 3.600 Slovencem.

Izid sprejetih standardov za sistem EU za iskanje in sledenje bo imel globalni vpliv, vplival pa bo tudi na ratifikacijo Protokola FCTC Svetovne zdravstvene organizacije – Protokola za odpravo nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki.

Glede na vse zapisano iskreno upamo, da se bomo lahko dogovorili za ustrezen datum in čas srečanja, da bi razpravljali o tej zelo pomembni temi.

Že vnaprej se vam zahvaljujemo.

V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljamo.

Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, Mihaela Lovše

Društvo za zdravje srca in ožilja, Nataša Jan

Mladinska zveza brez izgovora, Urška Erklavec

Preventivna platforma, Matej Košir

Inštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj, Jan Peloza