Francija prepovedala glamurozna imena cigaret


Francija je prepovedala prodajo cigaret z “glamuroznimi” imeni, po tistem, ko so vpeljali nevtralno embalažo z namenom, da bi zmanjšali število kadilcev. Glede na študijo objavljeno v januarju, je kajenje razvada, ki letno zahteva več kot dva milijona življenj.

Ministrica za zdravje Marisol Touraen je povedala, da bodo proizvajalci cigaret Vogue, Corset, Fine ter Allur morali za svoje produkte najti nova imena.

Ministrica je radiu RTL povedala, da odredba prepoveduje imena cigaret, ki dajejo vtis, da je kaditi “šik”, takšna imena pa tudi ne bi sovpadala z nevtralno embalažo.

Proizvajalci Cafe creme, Paradiso ter Punch cigar ter cigarilov bodo za spremembo imen imeli dve leti, proizvajalci cigaret pa samo eno leto.

Imena, ki namigujejo na tankost, kot so “slim” in “superslim” bodo prav tako prepovedana v luči boja proti raku, enako pa bodo prepovedana tudi imena tistih, ki namigujejo na sposobnost dviga energije, kot je na primer “Pall Mall Boost”, nadalje pa še imena tistih imen, ki pravijo, da so cigarete biorazgradljive ali organske ter tistih, ki omenjajo sadje ali zelišča, na primer mentol.

Višanje cen tobaka za zvijanje

DNF je protikadilsko kampanjo označil kot odlično odločitev, ki se bori proti morilskemu produktu.

Francosko-špansko podjetje Seita, ki izdeluje cigarete pod znamko Fine, pa pravi, da kampanja ter nova uredba stigmatizirata kadilce.

Philip Morris nove uredbe ni želel komentirati.

Nova uredba bo prinesla tudi nove cene tobaka za zvijanje – cene bodo višje za okoli 1,50 evra.

Dva milijona smrti letno

Leta 2015 se je prodaja cigaret v Franciji zvišala, leta 2016 pa upadla za 1,2 odstotka.

Država pri boju proti kajenju zaostaja za evropskimi sosedami.

Nevtralna embalaža, nekadilski november ter večja uporaba elektronskih cigaret so sicer vplivali na upad prodaje v letu 2016.

Leta 2012 je, glede na rezultate januarske študije, zaradi kajenja po svetu umrlo več kot 2 milijona ljudi starih med 30 in 69 let.

Svetovno gospodarstvo je za zdravljenje bolezni povezanih s kajenjem porabilo 1,3 milijarde evrov, kar 40% bremen stroškov pa pade na države v razvoju.

Vir: http://en.rfi.fr/france/20170131-france-bans-sexy-cigarette-names