Bolje, da kadilci prenehajo s kajenjem, tudi, če zato pridobijo na teži


Po zadnji raziskavi sodeč je dolgoročno gledano boljše prenehati kaditi, kljub temu, da v tem času osebe lahko pridobijo na teži. Če oseba preneha kaditi in se zredi, je sprva videti kot da menjuje eno določeno zdravstveno težavo za drugo. Vendar raziskava Univerze Harvard iz Združenih držav Amerike ugotavlja, da so dolgoročne posledice previsoke telesne teže manj škodljive, kot posledice kajenja.
V primerjavi s kadilci so bivši kadilci, ki so pridobili največ teže, imeli najmanj 50 % manjše tveganje za prezgodnjo smrt zaradi srčnih bolezni in drugih vzrokov.

Boljše zdravje
Raziskava bi zaradi njene velikosti in obsega morala izničiti vse mite, ki govorijo, da zaradi prenehanja kajenja cigaret obstajajo prevelike posledice za zdravje, ki so povezane s pridobivanjem teže, je dejal Dr. William Dietz, strokovnjak za javno zdravje na Univerzi George Washington. »Znanstvena razprava jasno prikazuje, da se zdravje izboljša, čeprav se pridobi na teži,« je dejal dr. Dietz, ki ni sodeloval v raziskavi. » Mislim, da tega nismo vedeli s takšno gotovostjo, ki jo sedaj omogoča ta raziskava.« Raziskavo je objavil The New England Journal of Medicine, ki je prav tako objavil švedsko raziskavo, v kateri je bilo ugotovljeno, da je za diabetike prenehanje kajenja najboljša stvar, ki jo lahko naredijo, saj zniža tveganje za prezgodnjo smrt.

Boljše prenehati
Nikotin v cigaretah lahko zavira tek in spodbudi metabolizem. Veliko kadilcev, ki odneha in ne telovadi, ugotavlja, da jedo več in pridobivajo na teži – običajno manj kot 4,5 kilogramov, vendar v nekaterih primerih tudi trikrat več. Veliko pridobljene teže je vzrok najbolj pogoste oblike diabetesa. Diabetes lahko vodi k različnim težavam vključno s slepoto, poškodbo živčevja, bolezni srca in ledvic ter slab pretok krvi na nogah in stopalih. V raziskavi so znanstveniki spremljali več kot 170.000 moških in žensk v obdobju 20 let in ovrednotili vprašalnike, ki so jih izpolnili vsaki dve leti. V raziskavi so sodelovali zdravstveni strokovnjaki in niso odražali trenutnih kadilcev v družbi, ki imajo nesorazmerno nizke dohodke, so manj izobraženi in veliko kadijo. Raziskovalci so spremljali udeležence, ki so prenehali kaditi in bili pozorni na pridobitev telesne teže, razvoj diabetesa, bolezni srca in drugih bolezni.

Zmanjšanje tveganja
Za bivše kadilce se je tveganje za diabetes povečalo za 22 % v šestih letih po tem, ko so prenehali kaditi. Uredništvo časopisa je to označilo kot blago povišanje tveganja za diabetes. Predhodne raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki prenehajo kaditi, večje tveganje za razvoj diabetesa, je dejal Dr. Qi Sun, eden izmed avtorjev raziskave.
Vendar tveganje ni trajno in nikoli ne vodi do povečane nevarnosti za prezgodnjo smrt, kot to velja za kajenje pri kadilcih. Sun je dejal: »Bivši kadilci so vedno izpostavljeni manjšemu tveganju za prezgodnjo smrt kot kadilci, ne glede na količino pridobljene telesne teže.«

Študija je dostopna tukaj.

Objavljeno 4.9.2018 na www.health24.com