Znanstveniki opozarjajo, da so arome v elektronskih cigaretah strupene za bele krvničke


Cimet, vanilija in maslena aroma elektronskih cigaret so med najbolj strupenimi – mešanje arom je nevarnejše kot uporaba zgolj ene.

Nova raziskava je dodatno potrdila škodljiv učinek elektronskih cigaret na zdravje. Raziskava ugotavlja, da izpostavljenost aromam v elektronskih cigaretah povzroča znatno vnetje monocitov, vrste belih krvničk. Veliko arom je strupenih. Med najbolj strupenimi so okusi cimeta, vanilije in masla. Prav tako raziskava ugotavlja, da je mešanje arom bolj strupeno kot uporaba zgolj ene.

Izpostavljenost kemikalijam in tekočinam v aromah za elektronske cigarete lahko povzroči znatno vnetje monocitov, vrste belih krvničk. Veliko okusov je tudi strupenih, predvsem okus vanilije, cimeta in masla. To so izsledki nove raziskave, objavljene v znanstvenem žurnalu  – Frontiers, ki ugotavlja, da je mešanje arom elektronskih cigaret nevarnejše za zdravje kot izpostavljenost le eni aromi. Raziskava s tem dodatno potrjuje dokaze o škodljivih učinkih elektronskih cigaret na zdravje.

Medtem ko se je uporaba elektronskih cigaret v zadnjem desetletju hitro razširila, je uporaba klasičnih cigaret začela upadati. V Združenih državah Amerike je na trgu več kot 500 znamk elektronskih cigaret, ki uporabnikom ponujajo več kot 8000 različnih arom.

Ob kajenju elektronskih cigaret so pljuča med segrevanjem in vdihavanjem izpostavljena škodljivim aromatičnim kemikalijam. Elektronske cigarete pogosto oglašujejo in obravnavajo kot bolj zdravo alternativo klasičnim cigaretam, saj so arome v prehranjevanju relativno varne, medtem ko učinkov vdihavanja posameznih kemikalij v aerosolu arom še ne razumemo najbolje .

Raziskovalci z univerze Rochester Medical Center v Združenih državah Amerike so želeli preizkusiti domnevo, da je kajenje elektronskih cigaret z aromami brez nikotina varnejše od kajenja klasičnih cigaret. Predhodne raziskave so pokazale, da uporaba elektronskih cigaret povzroča vnetja in oksidativni stres v pljučnih celicah. Prav tako je višina oksidativnega stresa v krvi uporabnikov elektronskih cigaret višja od ravni pri nekadilcih. Nova raziskava je te zaključke še nadgradila s testiranji pogosto uporabljenih arom, kot tudi tekočin za elektronske cigarete brez nikotina, neposredno na imunske celice – vrsto belih krvničk, imenovanih monociti.

Izpostavljenost aromam v elektronskih cigaretah in tekočinah za elektronske cigarete vodi do višje ravni dveh biomarkerjev za vnetje in poškodbe tkiva, ki jih povzroči oksidativni stres. Nekatere arome povzročajo celo celično smrt.

Čeprav so testirane arome varne za zaužitje, niso varne za vdihavanje, ugotavlja avtor raziskave, dr. Thivanka Muthumalage. »Arome cimeta, vanilije in masla so bile najbolj strupene, vendar je raziskava tudi pokazala, da mešanje arom povzroči najbolj strupen učinek na bele krvničke.« Avtorji raziskave upajo, da bodo te ugotovitve pomagale pri razumevanju škodljivih učinkov tekočin brez nikotina za elektronske cigarete na zdravje.

»Trenutno arome niso regulirane, in z imeni, kot so bombon, torta, cimetov zavitek in skrivnostna mešanica, privlačijo predvsem mlade uporabnike« pravi D. Irfan Rahman, glavni avtor raziskave. »Naše znanstvene raziskave so pokazale, da morajo biti tekočine za elektronske cigarete regulirane in imeti dodane oznake vseh sestavin, ki jih vsebujejo. Agencije za regulacijo pozivamo, da s tem varujejo javno zdravje.«

Ta raziskava je monocite – bele krvničke neposredno izpostavila visoko koncentriranim tekočinam za elektronske cigarete. Avtorji raziskave načrtujejo dodatna testiranja, pri katerih bi bolj realistično simulirali kajenje elektronske cigarete in s tem celice izpostavili aerosolom iz tekočin za elektronske cigarete. Prav tako pozivajo k dolgoročnim študijam na ljudeh, saj bi tako lahko natančneje opisali škodljive učinke elektronskih cigaret.

Študijo si lahko preberete tukaj.

Članek objavljen dne 30.1.2018 na ScienceDaily.com