31. januar – Dan brez cigarete: Priložnost in spodbuda za opustitev kajenja


Danes, v sredo, 31. januarja, se obeležuje Dan brez cigarete.

Kajenje je vzrok številnih prezgodnjih smrti.

Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umreta dve tretjini kadilcev. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre v Sloveniji vsako leto 3.600 prebivalcev. Med 30. in 44. letom starosti vsako sedmo smrt pripisujemo kajenju, med 45. in 59. letom starosti pa vsako tretjo.

Kajenje tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje – povzroča številne vrste raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter številne druge bolezni, med drugim sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije, splošno poslabšano zdravstveno stanje itd. Še posebej problematično je kajenje nosečnic, ki je vzročno povezano z nizko porodno težo otroka, prezgodnjim porodom, zmanjšanjem pljučnih funkcij pri otroku, razcepljeno ustnico in/ali nebom ter nenadno smrtjo dojenčka.

Čimprejšnja opustitev kajenja pomembno izboljša zdravje in podaljša življenjsko dobo.

V Sloveniji se programi opuščanja kajenja izvajajo v zdravstvenovzgojnih centrih, ki so v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Kadilci, ki želijo opustiti kajenje, se lahko kadarkoli obrnejo na najbližji zdravstvenovzgojni center brez napotitve s strani osebnega zdravnika. Lahko se odločijo med skupinskim in individualnim svetovanjem za opuščanje kajenja. Seznam zdravstvenovzgojnih centrov po Sloveniji ažurira NIJZ. Najdemo ga tukaj. Kadilci, ki potrebujejo pomoč se lahko zglasijo tudi v referenčnih ambulantah po Sloveniji. Seznam referenčnih ambulant se nahaja na spletnih straneh Ministrstva za zdravje oziroma tukaj. Za pomoč kadilcem pri opuščanju je na voljo tudi svetovalni telefon, kjer svetovanje izvajajo usposobljeni svetovalci. Klic na svetovalni telefon 080 27 77 je brezplačen, telefonska številka pa deluje vsak delovnik med 17. in 20. uro. Telefonska številka je objavljena na embalaži tobačnih izdelkov. Kadilci se lahko za nasvet obrnejo tudi na nas – Slovensko zvezo za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.

Sicer pa se bodo ob dnevu brez cigarete zvrstile številne dejavnosti. V SZOTK bomo na ta dan sodelovali pri tiskovni konferenci v zdravstvenem domu Sevnica, prav tako pa bomo izvajali delavnice Proste roke, čista pljuča v Dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani in predavanje na temo Kako do družbe brez tobaka v Sloveniji na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani.

Preberite si tudi objavo NIJZ v okviru Dneva brez cigarete 2018. Povezava je tukaj.

V mesecu februarju 2018 bomo prvič v Sloveniji izvedli tudi skupinsko opuščanje kajenja preko spleta v sodelovanju s strokovnjaki s področja odvisnosti.

Logo_OIZ