Obeležitev Svetovnega dneva brez tobaka 2018 v Zdravstvenem domu Celje


Letos poteka Svetovni dan brez tobaka pod globalnim geslom »Tobak in bolezni srca in ožilja«. Kajenje in pasivno kajenje (izpostavljenost tobačnemu dimu drugih) sta namreč eden najpomembnejših vzrokov za bolezni srca in ožilja in sta v svetovnem merilu vzrok 12% smrti zaradi bolezni srca in ožilja. Kadilci imajo v primerjavi z nekadilci 2-4-krat višje možnosti za koronarno srčno bolezen in možgansko kap, poveča pa se tudi tveganje za nenadno srčno smrt, aortno anevrizmo in periferno arterijsko bolezen. Tudi kadilci, ki pokadijo manj kot pet cigaret na dan, imajo večje tveganje za bolezni srca in ožilja v primerjavi z nekadilci.

Opustitev kajenja zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja, pri bolnikih z že obstoječimi boleznimi srca in ožilja pa za približno tretjino zniža tveganje za smrt in za akutne dogodke, katerih posledica ni smrt. V 2 tednih do 3 mesecih po opustitvi kajenja začne upadati tveganje za srčni infarkt, po 1 letu se tveganje za koronarno srčno bolezen zniža za polovico, po 5 do 15 letih je tveganje za možgansko kap podobno tistemu pri nekadilcu, po 15 letih je tveganje za koronarno srčno bolezen podobno tistemu pri nekadilcu. Bolezni srca in ožilja so tudi najpogostejši vzrok smrti zaradi pasivnega kajenja. Pasivno kajenje za 20 do 30 odstotkov poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. Kljub temu, da so škodljive posledice kajenja tobaka in pasivnega kajenja na zdravje srca in ožilja že dolgo poznane, raziskave v svetu kažejo, da jih kadilci še vedno ne poznajo v celoti in da obstajajo v tem smislu v njihovem znanju velike vrzeli, tudi v razvitih državah.

Opustitev kajenja je koristna za zdravje, v katerem koli obdobju življenja, največje koristi za zdravje pa prinaša opustitev kajenja pred 40. letom. Čimprejšnja opustitev kajenja pomembno izboljša zdravje in podaljša življenjsko dobo. V pomoč pri opustitvi kajenja so v Sloveniji na voljo številne brezplačne vrste pomoči, tudi svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 27 77. Telefonska številka deluje vsak dan tako med delavniki kot tudi med vikendi in prazniki med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

Prav tako vam je na voljo Svetovalni center za opuščanje kajenja, na sedežu naše nevladne organizacije, na Partizanski cesti 12, v Mariboru. Lahko pa nas tudi pokličete na kontaktno številko  051 317 113.

Svetovni dan brez tobaka smo v Zdravstvenem domu Celje obeležili v četrtek, 31. maja 2018, med 9. in 12. uro. Ob tej priložnosti smo v glavni avli, skupaj s prijaznim osebjem Zdravstvenega doma Celje in referenčnih ambulant, za obiskovalce organizirali svetovanja o zdravem načinu življenja ter brezplačne meritve krvnega tlaka, spirometrije in količine ogljikovega monoksida v izdihanem zraku.

Nekaj utrinkov z dogodka.