Nedavna raziskava je pokazala visoke koncentracije težkih kovin v aerosolih elektronskih cigaret


Znanstveniki na šoli za javno zdravje John Hopkins Bloomberg so odkrili znatne količine težkih kovin, tudi svinca, ki so uhajale iz nekaterih grelnih tuljav elektronskih cigaret. Težke kovine so bile prisotne tudi v aerosolih, ki jih uporabniki vdihavajo.

V študiji, ki je bila objavljena v zborniku Environmental Health Perspectives, dne 21. februarja 2018, so preiskali naprave za kajenje elektronskih cigaret za vsebnosti težkih kovin. Skupno so v raziskavi zajeli 56 posameznih uporabnikov elektronskih cigaret in njihovih naprav. Ugotovili so, da je veliko število naprav ustvarilo aerosole s potencialno nevarnimi koncentracijami svinca, kroma, mangana in niklja. Dolgotrajno vdihavanje teh kovin lahko povzroči nastanek pljučnih, jetrnih, imunskih, kardiovaskularnih obolenj in možganskih poškodb ter celo raka.

Ameriška zvezna agencija za nadzor nad hrano in zdravili (FDA) ima pooblastilo za izvajanje nadzora nad elektronskimi cigaretami, vendar še ni sprejela dokončne odločitve o načinu regulacij. Ugotovitve, da so uporabniki elektronskih cigaret izpostavljeni nevarnim koncentracijam težkih kovin, bi lahko postale eden ključnih argumentov, na katerega bi se lahko agencija pri sprejemanju novih pravil v prihodnosti osredotočila.

»Za FDA, proizvajalce elektronskih cigaret in uporabnike same je zelo pomemben podatek, da iz ogrevalnih tuljav, ki jih trenutno proizvajajo, uhajajo težke kovine, ki najprej preidejo v aerosole in nato z inhalacijo v pljuča,« pravi Ana Maria Rule, doktorica znanosti, avtorica raziskave in znanstvena asistentka na oddelku za okoljsko zdravje in inženirstvo na šoli za javno zdravje John Hopkins Bloomberg.

Elektronske cigarete običajno delujejo tako, da električni tok, ki ga proizvaja baterija, segreje kovinsko tuljavo, ta pa upari tekočo mešanico nikotina in arom v aerosol, ki ga nato uporabniki vdihavajo. »Vaping« – praksa vdihavanja tega aerosola kot da je cigaretni dim, je trenutno med najstniki in nekdanjimi kadilci zelo priljubljena. Anketa iz leta 2017, ki jo je financiral Nacionalni inštitut za zlorabo drog v ZDA je pokazala, da je v zadnjih 30 dneh približno eden od šestih mladostnikov, starih od 14 do 16 let, uporabil elektronsko cigareto.

Kajenje elektronskih cigaret je zelo priljubljeno. Delno zaradi količine nikotina, ki ga lahko uporabniki prosto uravnavajo, delno pa zaradi videza in občutka kajenja brez domnevno izjemnih tveganj za zdravje, ki so prisotne pri kajenju klasičnih tobačnih cigaret. Vendar se dokazi, da kajenje elektronskih cigaret ni popolnoma varno, vse bolj kopičijo. Nedavne raziskave na podlagi  standardnih toksikoloških testiranj so pokazale, da elektronske cigarete vsebujejo arome in druge kemikalije, ki škodijo celicam. Druge raziskave so zaznale visoke koncentracije težkih kovin v tekočinah za elektronske cigarete, ki so prišle v stik s pripadajočo grelno tuljavo posamezne naprave.

Za novo raziskavo so Rule in njeni sodelavci, vključno z vodilnim doktorjem Pablo Olmedo, zbrali vzorec 56 dnevnih uporabnikov elektronskih cigaret iz okolice Baltimora v ZDA. Sodelujoči v raziskavi so s seboj prinesli lastne elektronske cigarete. Znanstveniki so nato iskali sledi za 15 najpogostejših težkih kovin v tekočinah razpršilcev za polnjenje, v tekočinskih rezervoarjih, ki so v stiku s kovinsko tuljavo naprave in v proizvedenih aerosolih.

V skladu s predhodnimi študijami so v elektronskih tekočinah za polnjenje elektronskih cigaret našli minimalne koncentracije težkih kovin, vendar pa je bila koncentracija kovin v tekočinah, ki so bile izpostavljene grelnim tuljavam v rezervoarjih elektronskih cigaret, veliko bolj povišana. Razlika med koncentracijami težkih kovin je pokazala, da so težke kovine najverjetneje prišle iz tuljav. Najpomembneje je, da so znanstveniki dokazali, da je bila kovinska kontaminacija prenesena na aerosole, ki se proizvedejo s segrevanjem tekočine elektronskih cigaret.

Med težkimi kovinami, ki so jih zaznali v aerosolih, so bile najbolj zaskrbljujoče prisotnosti svinca, kroma, niklja in mangana, saj so vsi strupeni za vdihavanje. Povprečna količina svinca v aerosolih je znašala 15 μg/kg, kar je 25-krat več od koncentracije svinca v razpršilu za polnjenje. Skoraj 50 % vzorcev aerosolov je imelo koncentracijo svinca višjo od mejnih vrednosti, ki jih je določila ameriška Agencija za varstvo okolja (EPA). Prav tako so koncentracije niklja, kroma in mangana presegle varne ravni v aerosolih.  »To so bile zgolj povprečne vrednosti,« je dejala Rule. »Dejanske ravni teh kovin so se močno razlikovale od vzorca do vzorca in so bile pogosto višje od varnih meja.«

Ogrevalne tuljave elektronskih cigaret so običajno izdelane iz niklja, kroma in nekaj drugih elementov, zaradi česa so najverjetneje izvor kovinske kontaminacije. Izvor svinca pa ostaja skrivnost. Prav tako ostaja skrivnost, kako sledi težkih kovin iz tuljave preidejo v tekočine. »Ne vemo še, ali kovine kemično pronicajo iz tuljave ali se uparjajo, ko se segrejejo,« povzema Rule. V drugi raziskavi, ki jo je vodila Angela Aherrera iz šole za javno zdravje John Hopkins Bloomberg, v kateri je sodelovalo 56 kadilcev elektronskih cigaret in njihovih naprav, so bile količine niklja in kroma v urinu in slini uporabnikov povezane z izmerjenimi količinami teh kovin v aerosolu, kar je potrdilo, da so uporabniki elektronskih cigaret izpostavljeni tem strupenim težkim kovinam.

Raziskovalci so opazili, da so količine kovin v aerosolih višje v elektronskih cigaretah, kjer se kovinska tuljava pogosteje zamenja, kar kaže na to, da so nove tuljave izvor zaznanih težkih kovin. Prav tako so v 10 od 56 vzorcev tekočin in aerosola odkrili tudi znatne količine arzena, kovinskega elementa, ki je lahko zelo strupen. Prehod arzena v tekočino elektronske cigarete je še ena skrivnost, in s tem še en dejavnik, na katerega bi se regulatorji morali osredotočiti.

Rule in njena ekipa načrtujejo nadaljnje raziskave izpostavljenosti kadilcev elektronskih cigaret težkim kovinam in njihov vpliv na zdravje ljudi. »S to raziskavo smo dokazali izpostavljenost težkim kovinam, kar je prvi korak, vendar moramo ugotoviti tudi dejanske vplive na zdravje ljudi,« poudarja Rule.

Študija je objavljena tukaj.

Članek je objavljen tukaj.

vape-3202608_1920