Evropski teden mobilnosti 2017


etm_2

Pravkar poteka Evropski teden mobilnosti, ki bo trajal do petka, 22. septembra 2017, pod sloganom “Združimo moči, delimo si prevoz“. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh.
Poleg občin se lahko pestremu dogajanju z registracijo svojih aktivnosti na platformi MOBILITYACTIONS kadarkoli pridružijo tudi šole, društva, podjetja in druge nevladne organizacije.

V petek, 22.septembra, ob 10.00 uri, bomo v Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, v okviru Evropskega tedna mobilnosti 2017, izvedli akcijo “Park(ing) day” na Slomškovem trgu. Tam bomo za udeležence izvajali tudi predstavitve na naši stojnici.

Program aktivnosti Mestne občine Maribor se nahaja tukaj. Več informacij in sezname aktivnosti v različnih občinah najdete tukaj.

V petek, 22. septembra, ob 10.00 uri, bo EPEKA organizirala “Fair Employment Športni Turnir” – nogometno-košarkarski turnir med odločevalci, gospodarstveniki, mladimi, ranljivimi skupinami, uspešnimi kazalniki projekta (zaposlenimi) Fair Employment! Športnega dogodka se bomo udeležili tudi mi – v SZOTK, kot tudi MKC. Dogodek poteka pod okriljem festivala Mladi Maribora, ki tematsko sovpada z našim projektom “Zdravo na zabavo”, ki spodbuja mlade k udeleževanju v športnih aktivnostih in rekreaciji z namenom zdravega preživljanja prostega časa in k zabavi brez škodljivih substanc.

Več na strani glavnega organizatorja – EPEKA.

V petek zvečer, od 21.00 – 24.00 ure, bo pravtako potekal koncertni del festivala Mladi Maribor – Pekarna open-air: Stereo Banana, JamirkoSessions, na katerem bomo sodelovali tudi mi, z našimi programi osveščanja mladih o škodljivosti rabe tobaka in promocijo koncepta Zdravo na zabavo. Aktivnosti, ki jih bomo izvajali na terenu:

  • nagradni kviz o škodljivosti kajenja in drugih zdravju škodljivih substanc;
  • preverjanje vsebnosti ogljikovega monoksida v izdihanem zraku in krvi (Smokerlyzer) ter Rumeni karta;
  • preverjanje motoričnih sposobnosti pod vplivom alkohola (z očali za ponazoritev alkoholiziranosti v treznem stanju).

Več na strani glavnega organizatorja – Mladi Maribor.

Vabljeni!