Akcija Slovenija piha 0,0 v Planici


V SZOTK sporočamo, da se bo v soboto in nedeljo ob veselemu dogajanju v Planici odvila akcija Ministrstva za zdravje namenjena za osveščanje o alkoholu – Slovenija piha 0,0. Navijanje in rajanje bo dodatno popestrila posebna 0,0 pihalna zasedba, ki bo treznim navijačem izpolnjevala glasbene želje. V sodelovanju s predstavniki nevladne organizacije, inšpekcijskimi službami in medijskim sponzorjem Valom 202 na ministrstvu želijo, da bi letošnjo Planico zaznamovali dosežki športnikov skakalcev in ne priložnost za opijanje.

Finale svetovnega prvenstva v smučarskih skokih v dolino pod Poncami vsako leto pritegne množice športnih navdušencev iz vse Slovenije. Športna prireditev je znana tudi kot dogodek, kjer je alkohola veliko. Ker pa točenje alkoholnih pijač na športnih prireditvah letos dovoljuje tudi novi zakon, so se odločili, da akcijo Slovenija piha 0,0 popeljejo tudi v Planico.

Da bo torej letos veselje minilo bolj v znamenju dosežkov skakalcev kot v tekmovanju za največjega pivca, bo poskrbela posebna pihalna zasedba, ki bo trezne ljubitelje smučarskih poletov nagrajevala z izpolnjevanjem glasbenih želja na samem dogodku. V ta namen bodo predstavniki nevladne organizacije DrogArt, ki bodo spremljali pihalno zasedbo, opremljeni z merilniki alkohola. Z njimi bodo preverjali stopnjo (ne)alkoholiziranosti udeležencev, ki bodo želeli slišati svoje najljubše pesmi. Izmed vseh 0,0 navijačev pa bodo nekateri srečneži poleg glasbene želje prejeli tudi vstopnico za Planico 2019 in druge manjše nagrade.

Namen akcije je udeležence spodbujati k odgovornejšemu navijanju in zabavi ter k razmisleku, da se splača biti 0,0 navijač. V upanju, da bo tudi letošnji dogodek minil brez večjih incidentov, želijo z akcijo prispevati k postopnemu izboljšanju slovesa, ki se drži prireditve. Planico in ostale športne dogodke naj zaznamujejo dosežki športnikov, ne pa “dosežki” tistih, ki navijanje brez sramu vsakič znova zamenjajo za popivanje.

Tokratni slogan Planice je: Naj letos pade rekord v metrih, ne litrih!

Akcijo lahko spremljate tudi na FB Slovenija piha 0,0.

slo_piha_00_Planbica_2018_plakat