Zakaj je kajenje elektronskih cigaret tako nevarno za najstnike?


Večino kar vemo o zasvojenosti najstnikov z nikotinom, vemo na podlagi preučevanja zdravstvenih vplivov, ki nastanejo kot posledica kajenja cigaret. Ampak strokovnjaki pravijo, da bi lahko tehnologija in kemija kajenja elektronskih cigaret predstavljala povsem drugačno grožnjo.
Dr. Sharon Levy, direktorica programa Adolescent Substance Use and Addiction v Bostonski otroški bolnišnici je dejala: »zgleda, da uporaba elektronske cigarete pri otrocih ni podobna kajenju klasičnih tobačnih cigaret. Razlike so v dostavi nikotina in količini dostavljenega nikotina. Pri preučevanju zdravstvenega vpliva teh izdelkov se moramo osredotočiti na vse razlike. Raziskati je potrebno učinek vsake spremembe.

Levy je dejala, da je v svojem programu videla otroke zasvojene z nikotinom, zaradi kajenja elektronskih cigaret, ki kažejo psihiatrične simptome, ki so zelo redko videni pri uporabnikih klasičnih cigaret ali pri odraslih. Nekateri poročajo o občutku tesnobe in imajo težave s koncentracijo.
Medtem je kajenje elektronskih cigaret postalo navzoče v številnih srednjih šolah, zaradi česar se je ameriška uprava za prehrano in zdravila (FDA) soočila z »epidemičnimi« ravnmi uporabe med mladoletniki.
Strokovnjaki pravijo, da je mladina še bolj izpostavljena oziroma občutljiva zaradi kombinacije načina kako uparjalniki dostavljajo nikotin, glede na to kako se otroški možgani razvijajo in privlačnosti naprave za otroke.
Dolgoročni zdravstveni vplivi kajenja elektronskih cigaret so še vedno nejasni.

Da bodo najstniki začeli kaditi elektronske cigarete je bilo predvidljivo

Strokovnjaki pravijo, da en rezervoar tekočine z nikotinom za napravo Juul, vsebuje enako količino nikotina kot zavojček cigaret.
Levy pravi, da je nejasno kako hitro nikotin pride v krvni obtok in v možgane. Levy pojasnjuje, da ni neobičajno za otroke, da poročajo o simptomih, ki so značilni za zastrupitev z nikotinom. Med te spadajo glavobol in bolečine v trebuhu. Strokovnjaki domnevajo, da te naprave povzročajo višjo stopnjo nikotina v krvi kot pa klasične cigarete, vendar poudarjajo, da je potrebnih več raziskav, da bi razumeli kako deluje kajenje elektronske cigarete na telo in možgane.
»Te nove generacije elektronskih cigaret kot je Juul dejansko dostavljajo visoko dozo nikotina, verjetno še višjo kot tobačne cigarete,« je dejal Maciej Goniewicz, profesor onkologije in farmakologije v Roswell Park Comprehensive Cancer Center, ki dela specializacijo iz toksikologije.
V lanski raziskavi je Goniewicz našel višjo raven kotinina (nastane pri presnovi nikotina) v urinu najstnikov, ki so kadili elektronsko cigareto, kot pa je bilo poročano v eni izmed predhodnih raziskav o najstnikih – kadilcih.
Po mnenju Goniewicza, so proizvajalci elektronskih cigaret zmožni zapakirati več nikotina v svoje izdelke z uporabo nikotinske soli, saj ta lahko zamaskira neprijeten naravni nikotinski okus in vodi do tega, da telo hitreje absorbira sestavino. Nikotinska sol se pridobi tako, da se nikotin (v naravnem stanju) zmeša z organsko kislino. Strokovnjake skrbi, da inhaliranje teh in drugih sestavin lahko povzroča druge zdravstvene težave, vendar elektronske cigarete niso dovolj časa na tržišču, da bi točno poznali njihove dolgoročne zdravstvene učinke.
Poleg same kemije nikotina, so podjetja elektronskih cigaret dostikrat pod drobnogledom zaradi arom in okusov v njihovih tekočinah za elektronske cigarete, ki jih razvijajo in dodajajo z namenom, da privlačijo mladostnike.

Možgani najstnikov so lahko bolj ranljivi za nikotin

Levy je dejala, da se na podlagi vpliva, ki ga ima kajenje elektronskih cigaret na najstnike, spreminja tudi način kako ljudje gledajo na kajenje nikotinskih izdelkov. Kajenje je vedno bilo gledano kot »medicinski problem«, ki lahko vodi do raka in drugih telesnih težav. Sedaj se kajenje elektronske cigarete čedalje bolj obravnava kot psihološki problem, saj vzbuja skrb, da nikotin povzroča zasvojenost med otroci in moti njihov razvoj v možganih.
»Obstaja skrb, da so možgani mladostnikov lahko bolj ranljivi na zasvojljive učinke nikotina«, je dejal Adam Leventhal, direktor laboratorija zdravja, čustev in zasvojenosti na Univerzi v južni Kaliforniji.
Možganske povezave, ki so osnova užitka in opravljanje novih, prijetnih izkušenj, se razvijajo veliko hitreje kot možganske povezave, ki spodbujajo odločanje, nadzor impulzov in racionalno razmišljanje,« je dejal Leventhal.
Vemo, da je pri uporabnikih cigaret značilno to, da so tisti, ki preizkusijo nikotinske izdelke zgodaj v življenju, bolj nagnjeni k razvoju odvisnosti od zdravil, je dejal Leventhal. Dodal je da, to lahko vodi do motenj v regiji možganov, ki je zadolžena za pozornost in kognitivne sposobnosti.
Leventhal pravi, da so otroci ranljivi tudi psihosocialno in ne le biološko. Predvsem v obliki izvajanja pritiska ali stresa, ki lahko poveča verjetnost zasvojljivega vedenja.
Otroci in odrasli navadno začnejo kaditi elektronske cigarete iz različnih razlogov, je dejal Goniewicz. Odrasli so pogosto nekdanji kadilci, ki zmorejo obvladati visoke odmerke nikotina, s kajenjem elektronske cigarete pa se želijo izogniti odtegnitvenim simptomom kot so težave s spanjem ali prenizko stopnjo pozornosti na delovnem mestu. »Ti ljudje ne potrebujejo nikotina, da bi se počutili dobro,« je dejal. Oni potrebujejo nikotin, da se ne počutijo slabo – ker so že zasvojeni.
Elektronska cigareta je lahko prva izkušnja otroka z nikotinom. »Nikotin udari v možgane« in vpliva na razpoloženje. Tega otroci niso navajeni. Nikotin je močna kemikalija, ki spremeni naše možgane.

Otroke je težko prepričati naj nehajo kaditi

Levy je dejala, da so v preteklosti skoraj vsi mladostniki v njenem programu, ki so se zdravili zaradi uporabe različnih substanc, imeli nekaj izkušenj z elektronskimi cigaretami, vendar je novost ta, da sedaj sprejemajo paciente, ki so zasvojeni z izključno le nikotinom.
Zdravstveni strokovnjaki so zaskrbljeni, saj uporaba nikotina v zgodnjem letu življenja lahko pripelje do kajenja cigaret in uporabe drugih drog. Levy je mnenja, da je bolje zagotoviti ustrezno usposobljene zdravnike na primarni ravni, ki lahko najstnikom svetujejo ob rednem obisku, kot pa je odpiranje novih programov za odvajanje kajenja, ki so pogosto neprimerni za otroke.
Zdravila so lahko pomembna v nekaterih resnih primerih, vendar niso dovolj. Otroci potrebujejo tudi »dobro svetovanje«.
Otroke je potrebno naučiti, kako se lahko spopadajo s hrepenenjem, kako lahko prepoznajo zelo tvegane situacije, kako se lahko dejansko ukvarjajo s tem, da so obdani z ljudmi, ki te stvari uporabljajo,” je dejala Levy. Otroci in njihovi starši se še vedno ne zavedajo potencialnih nevarnosti.

Objavljeno 18. 1. 2019 na www.cnn.com