Slikovna opozorila na embalaži cigaret zmanjšajo njihovo prodajo


Slikovna opozorila na embalažah cigaretnih zavojčkov bi lahko odvrnila nekatere osebe od nakupa tobačnih izdelkov, je pokazala nova raziskava RAND korporacije. Ob tem pa v RAND korporaciji ugotavljajo, da bo strategija verjetno imela zanemarljiv vpliv na kadilce, ki so zelo zasvojeni z nikotinom.

Raziskava je ugotovila, da je učinek slikovnih zdravstvenih opozoril na cigaretnih škatlicah na odrasle osebe, odvisen od njihove stopnje zasvojenosti z nikotinom. Takšna opozorila običajno vključujejo sliko bolezni, ki jo povzroča kajenje. To je na primer rak ustne votline v grozljivih podrobnostih in besedilo, ki opozarja na zdravstvene posledice kajenja. Kadilci z nižjo stopnjo zasvojenosti z nikotinom so redkeje kupili cigarete s slikovnimi zdravstvenimi opozorili na embalaži, medtem ko slikovna opozorila niso imela vpliva na kadilce z visoko stopnjo nikotinske zasvojenosti. Ugotovitve so objavljene v žurnalu Health Education Research.

»Slikovna opozorila odvrnejo nekatere ljudi od nakupa cigaret, kar pomeni, da bi njihova uvedba prispevala k številnim javnozdravstvenim koristim,« je povedal William G. Shadel, glavni avtor raziskave in višji vedenjski znanstvenik v RAND, neprofitni raziskovalni organizaciji. »Vendar slikovne opozorilne oznake verjetno ne bodo spremenile navade nakupa cigaret ljudi, ki so bolj zasvojeni z nikotinom v cigaretah,« je še dodal.

Več kot 100 držav ima predpise, ki obvezujejo nekatere vrste slikovnih zdravstvenih opozoril na embalaži cigaret. V ZDA je leta 2012 bila predvidena uvedba slikovnih zdravstvenih opozoril na embalaže cigaret, vendar je prišlo do zakasnitve zaradi pravnih postopkov. Pričakuje se, da bo Ameriška uprava za zdravila in hrano (FDA) predlagala dokončno priporočilo za slikovna zdravstvena opozorila do marca 2020.  Za raziskavo RAND je približno 300 odraslih obiskalo prodajalno StoreLab in kupilo do 15 ameriških dolarjev vreden izdelek. RAND StoreLab je kopija trgovine s površino 1.500 kvadratnih metrov in ima več kot 650 zalog. Laboratorij, ki ga podpira zvezna država, se uporablja za izvajanje poskusov o tem, kako različne vrste prikazovanja tobaka lahko vplivajo na vedenje potrošnika. Skoraj vsi udeleženci so rekli, da redno kupujejo tobak v trgovinah. Polovica odraslih je nakupovala v trgovini v pogojih, kjer embalaže cigaret jasno prikazujejo slikovna zdravstvena opozorila. Ta slikovna opozorila so vključevala tudi besedilo, ki pravi: »cigarete povzročajo kap in bolezni srca,« hkrati pa ima neprijetno podobo osebe, ki uporablja dihalno masko ter napis, ki pravi: »Cigarete povzročajo usodno pljučno bolezen« skupaj s podrobnimi slikami obolelih pljuč.  Druga polovica odraslih udeležencev trgovine je nakupovalo v pogojih, kjer so embalaže cigaret prikazovale tipična opozorila z napisi kot so »Kajenje povzroča pljučnega raka, bolezni srca, empfizemo in lahko otežuje nosečnost« in »Cigaretni dim vsebuje ogljikov monoksid.«
Ljudje, ki so poročali manjšo zasvojenost z nikotinom so manj verjetno kupili cigarete med njihovim obiskom, ko so cigarete vključevale slikovno zdravstvena opozorila v primerjavi, ko so cigarete vsebovale le besedilna opozorila na embalaži.  Udeleženci, ki so poročali visoko stopnjo zasvojenosti z nikotinom so kupili cigarete približno enako pogosto kot pri slikovnih opozorilih, ki so bile prikazane na embalaži.

»Manj odvisni kadilci (ki so pogosto občasni kadilci ali tisti, ki kadijo v presledkih) so velik in naraščajoči segment uporabnikov tobaka,« je dejal Shadel. »Slikovna opozorila bi lahko bila dober način, da se skupine ljudi, ki vključuje veliko mladih, odvrne od tega, da postanejo dolgotrajni uporabniki cigaret.« Nacionalni inštitut za raziskave o raku je zagotovil podporo raziskavi. Drugi avtorji raziskave so Steven C. Martino, Claude M. Setodji in Michael Dunbar iz korporacije RAND, Deborah Scharf iz Univerze Lakehead in Kasey G. Creswell iz Univerze Carnegie Mellon.

Objavljeno dne 9.4.2019 na www.eurekalert.org