Kako škodljiva je popita steklenica vina?


Izsledki nove študije kažejo, da ena popita 750 ml steklenica vina na teden, poviša tveganje za nastanek rakavih obolenj v življenjski dobi – za ženske podobno, kot če bi pokadile 10 cigaret na teden, in za moške, podobno kot če bi pokadili 5 cigaret na teden.

Raziskovalci iz Združenega kraljestva pravijo, da je takšna primerjava dober način, kako predstaviti javnosti nevarnosti zmernega pitja alkoholnih pijač, obenem pa so še pojasnili, da za večino oseb kajenje cigaret prinaša veliko večje tveganje za razvoj raka kot alkohol. Prav tako so poudarili, da je edini učinkovit način, kako zmanjšati zdravstveno tveganje zaradi kajenja, takojšnja opustitev.
Uradno stališče stroke je, da je vsako pitje alkohola tvegano, ne glede na količino. To stališče se je potrdilo tudi v študiji. Ta je pokazala, da tudi zmerno pitje poveča tveganje za nastanek raka, še posebej za raka dojk – enega najbolj pogostih oblik raka pri ženskah.

Kakšne nevarnosti za zdravje prinaša alkohol?

Raziskovalci so za medicinski žurnal BMC Public Health izračunali, da v kolikor bi 1000 moških, ki ne kadijo, in 1000 žensk, ki so nekadilke, popili 1 steklenico vina na teden, bi približno 10 moških in 14 žensk v času svojega življenja dodatno zbolelo za rakom. Pri ženskah je pitje alkohola povezano z večjim tveganjem za nastanek raka na dojkah, medtem ko je pri moških pitje alkohola povezano z večjim tveganjem za nastanek črevesnega raka in raka na jetrih. Raziskovalci Univerze iz Southamptona in Univerze iz Bangorja so za izračun uporabili podatke dobrodelne organizacije Raziskave o raku Združenega kraljestva o tveganju in številu rakavih obolenj, ki so povezani z rabo alkohola in tobaka. Raziskovalka Dr. Minouk Schoemaker iz Inštituta za raziskave o raku iz Londona, ki med drugim raziskuje vzroke za nastanek raka na dojkah, je dejala, da študija sicer ponuja drugačen pogled, kljub temu pa celotna slika ni tako preprosta. »Celostna slika o tveganjih za nastanek raka je neverjetno zapletena, zato je pomembno, da se zavedamo, da objavljena študija sloni na nekaterih predpostavkah,« je dejala. »Študija, na primer, ne ločuje učinke alkohola in kajenja cigaret v celoti in ni upoštevala čas trajanja kajenja in čas, ki je potekel od morebitne opustitve pri uporabnikih,« je še dodala. Raziskovalci so se v študiji osredotočili le na rak in niso upoštevali drugih obolenj kot so srčno-žilne bolezni ali bolezni pljuč, ki so pogoste pri kadilcih. Težava je tudi v tem, da so uporabili podatke iz leta 2004, pri tem pa so zanemarili ostale vzroke, ki lahko povzročajo raka, kot so starost, genetska dovzetnost, prehranjevalne navade in življenjski slog. Tudi količina pokajenih cigaret, katero so izbrali za primerjalno vrednost, je nizka. Večina kadilcev pokadi veliko več cigaret dnevno. Tako da je za nekatere koristnost študije vprašljiva.

Kajenje je zelo škodljivo

Profesor John Britton, direktor Centra Združenega kraljestva za raziskave o tobaku in alkoholu Univerze iz Nottinghama, je dejal: »Nisem prepričan, da se ljudje odločajo med kajenjem in pitju alkohola na podlagi razlike med tveganji za zdravje.« Študija kaže, da je kajenje veliko bolj škodljivo za zdravje kot alkohol, ker lahko povzroča širok spekter drugih bolezni. »Če kadilca skrbi za zdravje, je najboljše kar lahko stori, da opusti kajenje.« »Osebam, ki pijejo alkoholne pijače, svetujem naj se skušajo držati priporočil zmernega pitja alkohola,« je še dejal profesor Britton. Dr. Bob Patton, predavatelj klinične psihologije Univerze iz Surreya, je nasprotnega mnenja in misli, da bi študija lahko spremenila javno mnenje. »Zelo verjetno je, da bodo izsledki te študije pomembno vplivali kako osebe, ki pijejo alkoholne pijače, dojemajo tveganje povezano z uživanjem alkohola, še posebej ženske, » je dejal. »Gledanje na alkohol v isti luči kot kajenje cigaret lahko sčasoma pripelje do zmanjšanja pitja alkohola in s tem manjše škode za zdravje,« je še dodal.

Študija je dostopna tukaj.

Objavljeno dne 28. 3. 2019 na bbc.com