Najstniško kajenje elektronskih cigaret v ZDA in Združenem kraljestvu


Kljub temu, da je elektronska cigareta podjetja Juul namenjena odraslim, jo uporablja vedno več najstnikov, ki jih privlačijo sladke arome in eleganten dizajn te cigarete. Februarja letos je elektronsko cigareto kadilo že okoli 5 milijonov srednješolcev v Združenih državah Amerike (ZDA). Vprašanje je, kako najboljše zaščititi britanske otroke pred zasvojenostjo z nikotinom.

Na srednji šoli, ki jo obiskuje dijakinja Grace, ni pomembno, ali si bolj ali manj popularen. Ko se vstaneš iz šolske klopi, da greš na stranišče, vzameš s seboj svoj Juul. Niti ni pomembno, ali si star 11 ali 16 let, kolikor je bila stara Grace, ko je začela kaditi elektronsko cigareto z elegantnim dizajnom. Odvisno od spola, lahko to USB ključku podobno napravo skriješ v svoj žep ali nedrček pri tem pa zavestno tvegaš izključitev iz šole za odmerek nikotina z aromo manga. Lani je šola, ki jo obiskuje Grace sprejela novo odločitev: če gresta dva otroka na stranišče istočasno, se avtomatsko domneva, da gresta kaditi elektronske cigarete.

Grace, ki je stara 17 let in prihaja iz Anglije ter obiskuje zasebno šolo v Švici, smo, podobno kot ostalim otrokom v tem prispevku, spremenili ime zaradi varovanja identitete. »Izdelki imajo znaten vpliv na učence v šoli,« trdi Grace. »Učenci se zatekamo na stranišča vsakih 5 minut, ker se je med poukom težje zbrati brez odmerka nikotina.«

Kot večina njenih vrstnikov Grace nikoli ni kadila cigaret, preden je začela kaditi elektronsko cigareto podjetja Juul. Leta 2015 sta slednjo razvila dva nekdanja ameriška kadilca, Adam Bowen in James Monsees. Na spletni strani podjetja piše, da je bila elektronska cigareta podjetja Juul ustvarjena kot zadovoljiva alternativa navadnim cigaretam in da gre za izdelek, ki ni primerljiv z nobeno drugo elektronsko cigareto na tržišču. Očitno se je ta izjava potrdila z uspehom pri prodaji tega izdelka. V samo štirih letih, odkar je bilo podjetje Juul Labs ustanovljeno, je zaslužilo 38 milijard ameriških dolarjev in uživa 70 % delež na trgu elektronskih cigaret v ZDA. A težava je v tem, da Grace in ostali otroci obožujejo to cigareto.

Prodaja elektronskih cigaret osebam mlajšim od 18 let je v ZDA, v Združenem Kraljestvu in v večini Evropski držav prepovedana. Kljub temu pa prepoved ni preprečila pojava, ki ga je generalni kirurg ZDA lani imenoval “najstniška epidemija kajenja elektronskih cigaret”. Februarja 2019 je Ameriški center za nadzor bolezni in njihovo preprečevanje (CDC) ugotovil, da 4,9 milijonov najstnikov v ZDA uporablja elektronske cigarete. Meseca julija tega leta se je izvršni direktor podjetja Juul, Kevin Burns, prvič opravičil staršem, češ, da mu je žal, da njihovi otroci uporabljajo njihov izdelek, saj ta naj ne bi bil namenjen njim.

Grace in njeni sošolci, ki so večinoma angleškega rodu (nekaj jih je tudi Američanov), so mnenja, da je elektronska cigareta podjetja Juul izdelana prav zanj. V primerjavi z elektronskimi cigaretami drugih proizvajalcev je zelo priročna, saj so drugi izdelki večji, hkrati pa ustvarjajo več dima in jih je zato težje skriti. Na tržišču je trenutno večje število elektronskih naprav za kajenje, od takih, ki imajo velike rezervoarje za ponovno polnjenje, kot je na primer naprava podjetja Aspire, do takih s tankim črnim dizajnom, kot so izdelki podjetja Blue. Kljub temu je elektronska cigareta Juul ujela domišljijo najstnikov. Grace trdi, da njena majhnost omogoča, da jo lažje skriješ. »Menim, da so se proizvajalci zavedali svojega početja, ko so jo ustvarili,« pravi Grace.
Tiskovni predstavnik podjetja Juul je zanikal, da so njihovi izdelki razviti specifično za najstnike. Zatrdil je, da so njihove naprave narejene in razvite izključno za odrasle kadilce. Navedel je tudi, da v podjetju ne želijo, da bi kdorkoli, ki ne kadi, ali ki že uporablja nikotinske pripomočke za odvajanje od kajenja, uporabljal njihove izdelke. Razlog za majhnost in eleganten dizajn izdelka, tako pravijo v podjetju, je predvsem zaradi želje, da bi bila izkušnja prehoda iz kajenja klasičnih cigaret na elektronsko cigareto za kadilce čim bolj enostavna, čista in zadovoljiva.
»Razvili smo izdelek brez gumbov ali stikal, katerega ni potrebno čistiti oziroma vzdrževati ali ponovno polniti rezervoar s tekočino za kajenje, kar velja za večino ostalih naprav na tržišču. Naš izdelek je čist, naši odrasli kadilci pa so ob uporabi podvrženi manjšim količinam dima, saj in vonjav v primerjavi s klasičnimi tobačnimi cigaretami. Najpomembneje pa je, da je kajenje naših izdelkov varno, saj so opremljene z regulatorji temperature, kot vir nikotina pa uporabljajo nikotinske soli različnih intenzitet, ki ponujajo primerno koncentracijo nikotina bivšim kadilcem klasičnih cigaret, ki želijo preiti na naše izdelke,« je še povedal tiskovni predstavnik podjetja Juul.

Ko je podjetje Juul leta 2015 začelo s svojo prvo oglaševalsko kampanjo, so na svetlo obarvanih promocijskih plakatih svojih izdelkov uporabljali podobe mladih oseb, ki so izžarevali mladost, spontanost in priljubljenost. Ameriški urad za prehrano in zdravila (FDA) trenutno preiskuje, ali je morda podjetje načrtno oglaševalo svoje izdelke mladim osebam, kar pa Juul zanika. Po lansiranju svojih izdelkov na tržišču Združenega kraljestva leta 2018, so se v podjetju začeli izogibati mladostniško orientiranega prikazovanja v oglasih. Vse prikazane osebe v oglasih za njihove izdelke so sedaj stare preko 30 let. V bodoče bodo njihovi reklamni panoji v Združenim kraljestvu nameščeni vsaj 200 metrov stran od šolskih poslopij. Direktor podjetja Dom Thomson poudarja, da je to dvakrat več, kot je predpisano v uradnih smernicah, ki predpisujejo vsaj 100 metrov razdalje.
Vendar pa tovrstno vzpodbudno dejanje samoomejevanja prihaja v času, ko se podjetje Juul sooča s povečanim pritiskom javnosti. Junija letos je San Francisco postalo prvo ameriško mesto, ki je prepovedalo prodajo elektronskih cigaret, čeprav si podjetje v mestu lasti 29. nadstropij visok nebotičnik. V Združenem kraljestvu predpisi določajo, da lahko tekočine za kajenje vsebujejo le 1,7 % nikotina, kar je približno tretjina količine, dovoljene v ZDA. Ali je zaradi kombinacije slabe propagande, zakonodajnih predpisov in prepovedi ogrožen obstoj podjetja?
»Veliko kadilcev smo do sedaj uspeli prepričati, da opustijo kajenje klasičnih tobačnih izdelkov v zameno za naše izdelke,« je povedal Thomson, ki je zaposlen v podjetju za malce več kot leto dni. Ko je podjetje lani julija debitiralo na tržišču Združenega kraljestva, so bili njihovi izdelki dosegljivi le v približno 100 prodajalnah. Danes se njihovi izdelki prodajajo na približno 10.000 prodajnih mestih. Mnogi Britanci, ki so prej naročali izdelek iz tujine, so sedaj navdušeni, da ga lahko končno kupijo doma po dostopni ceni. Na družbenih omrežjih so, odkar je podjetje novembra leta 2018 sklenilo posel s trgovinsko verigo Sainsburry, izkazovali takšno navdušenje z besednimi zvezami kot so “sanje so se mi uresničile” in “neverjetno”.
»Zaenkrat v Združenem kraljestvu obvladujemo relativno majhen tržni delež,« je povedal Thomson. »V državi je veliko kadilcev takih, ki bodo imeli resne zdravstvene posledice, če ne bodo popolnoma prenehali s kajenjem, kar jim tudi priporočamo, ali pa prešli na manj škodljive alternative. Takšno alternativo jim nudimo tudi mi, pri tem se trudimo, da naše izdelke ne bi uporabljale osebe za katere niso namenjeni, obenem pa si želimo pridobiti nove uporabnike in rasti kot podjetje,« je še dodal Thomson.
Kajenje elektronskih cigaret se ponekod oglašuje kot bolj zdrava alternativa kajenju klasičnih tobačnih cigaret. Leta 2015 je Agencija Javno zdravje Anglije (PHE – Public Health England) podala mnenje, da so elektronske cigarete do 95 % manj škodljive od klasičnih cigaret. Pri uporabi proizvajajo manj dima, katrana in ogljikovega monoksida, kar naredi klasične cigarete tako nevarne. »Obstaja široko akademsko in klinično soglasje, da je kajenje elektronskih cigaret, čeprav ne brez tveganja, manj škodljivo kot kajenje tobačnih cigaret«, je zatrdil profesor John Newton direktor oddelka za izboljšanje zdravja iz Agencije Javno zdravje Anglije. »Če se odločamo med kajenjem klasičnih cigaret in kajenjem elektronske cigarete, je prehod na kajenje elektronskih cigaret manj škodljiva alternativa v vseh pogledih,« meni Newton. »Kadilci naj čimprej popolnoma prenehajo kaditi,« je še svetoval Newton.
Vendar elektronske cigarete vsebujejo nikotin, ki sicer sam po sebi ne povzroča raka, temveč vodi v zasvojenost. Grace, preden je poizkusila elektronsko cigareto Juul, ni nikoli kadila cigaret, kar pomeni, da se je zaradi izdelka prvič spoznala z nikotinom. Obstajajo pomisleki glede izpostavljanja nikotinu v zgodnjem življenjskem obdobju, meni Maciej Goniewicz, znanstvenik iz Roswell parka, Centra za celovito raziskovanje raka v New Yorku. Lani so Goniewicz in njegovi sodelavci objavili študijo, v kateri so ugotovili, da so mladostniki zaradi uporabe nikotinskih soli v izdelkih Juul in drugih proizvajalcev, izpostavljeni nikotinu v podobni meri, kot kadilci klasičnih cigaret. »Mladi, ki nikdar niso kadili navadnih cigaret, sedaj zaužijejo nikotin preko visoko učinkovitega nikotinskega izdelka, ki jih lahko zasvoji,« je dejal Goniewicz. Poudarja pa, da še ne poznamo dolgoročnih učinkov elektronskih cigaret. »Čeprav obstaja določeno soglasje o tem, da so elektronske cigarete manj nevarne kot navadne cigarete, še zmeraj obstajajo dokazi o tveganju za nastanek pljučnih in srčno-žilnih obolenj pri uporabi elektronskih cigaret,« je bil jasen Goniewicz.

Leta 2015 so raziskovalci ugotovili, da nekatere arome v tekočinah za elektronske cigarete vsebujejo kemikalijo diacetil, ki je povezana z boleznijo, za katero je značilno nepovratno vnetje dihalnih poti. Podjetje Juul v svojih izdelkih ne uporablja sestavine diacetil, vendar mnogi najstniki, kot je Grace, uporabljajo cenejšo tekočino v svojih napravah.
Ko so Grace vprašali, ali jo ne skrbi učinek kajenja elektronskih cigaret na njeno zdravja, je ogovorila: »Ni tako enostavno. Vsekakor si ne želim imeti zdravstvenih težav kasneje v življenju, vendar se zavedam, da je to možno. Če dejansko pride do tega, bom sama kriva.«
Odličnjakinja Grace, ki se med drugim ukvarja s številnimi obšolskimi dejavnostmi in humanitarnim delom, se zaveda nevarnosti kajenja elektronskih cigaret. Zakaj kljub temu vzdržuje to škodljivo razvado in zakaj je kajenje izdelkov Juul med najstniki postalo popularno? Grace je v zadnjem letu, v okviru prostovoljskega šolskega dela, nadzorovala šolske plese za šolarje stare od 11 do 13 let. Ena izmed njenih glavnih nalog je bila učencem preprečiti kajenje elektronskih cigaret na šolskih straniščih. »Jasno je, da veliko vlogo igrajo arome,« meni Grace, ki porabi približno 24 britanskih funtov na teden za rezervoarje s tekočino za izdelke Juul. Uporabnikom so na voljo številne arome kot na primer sladke kremne arome, arome mete ali arome kumaric. Grace je imela najraje aromo manga, sedaj pa kupuje arome jagode, lubenice in ananasa cenejših proizvajalcev.
Podjetje Juul se je odzvalo na kritike tako, da so meseca novembra 2018 prenehali s prodajo sladkih in sadnih arom v poslovalnicah v ZDA, ne pa tudi preko spletnih trgovin. Kljub temu pa je v Združenem kraljestvu prodaja arom manga in mete dovoljena.
»Zavedamo se, da je veliko govora o aromah. V Združenem kraljestvu je na voljo le šest različnih arom,« je dejal Thomson. »Pri izbiri arom in imen izdelkov smo zelo skrbni,« je še dodal Thomson.
Barve in arome niso edine, ki naredijo elektronsko cigareto proizvajalca Juul privlačno za najstnike, še posebej takrat ne, ko jih zasvojijo. »Poudariti je potrebno, da glavni problem niso arome,« je prepričan 17-letni srednješolec in bivši preprodajalec elektronskih cigaret Andy iz Atlante v ZDA. »Oblasti želijo prepovedati aromo manga in podobne. Ukrep ne bo imel željenega učinka, saj bomo najstniki kupili ostale arome, ki so na voljo. Če se tvoja najljubša aroma neha prodajati, ti postane aroma, ki je bila prej osovražena, kar naenkrat prijetna, ker si zasvojen,« je prepričan Andy.
Andy je začel kaditi elektronsko cigareto proizvajalca Juul, ko je bil star 15 let. Podobno kot Grace, tudi on pripisuje razloge za začetek kajenja pritisku iz okolice oziroma sovrstnikov. »Imel sem prijatelja, ki ni želel kaditi,« je začel Andy. »Ostali prijatelji so ga skorajda že nadlegovali, da poizkusi.« Tako Grace kot Andy pravita, da jima je kajenje zmanjšalo stres, ki sta ga čutila v življenju predvsem v času preizkusov znanja. Ker Andy meri skoraj dva metra v višino in je odraslega izgleda, je zlahka kupil posodice s tekočinami za naprave Juul v okoliških prodajalnah in jih preprodajal svojim sošolcem. »Vsak dan, po zaključku pouka, me je pred avtomobilom čakalo 20 do 30 oseb, da jim prodam posodice s tekočinami,« je dejal in ocenil, da je tako zaslužil približno 4.000 ameriških dolarjev v enem letu.

Obstaja še en razlog, zakaj so najstniki postali odvisni od elektronskih cigaret znamke Juul. Strokovnjaki trdijo, da je ta razlog politika oglaševanja podjetja preko družabnih omrežji. Lani je Juul zaprl svoj račun na Facebooku, Instagramu in Snapchatu in obljubil, da bo svoj račun na Twitterju uporabljal zgolj za obveščevalne namene. Mnogi so mnenja, da je že prepozno, saj so najstniki ustvarili že svoje lastne uporabniške račune za promocijo teh izdelkov, po katerih delijo šale in svoja mnenja, o tem, kako je neumno, da se omejuje prodaja in oglaševanje njihovega najljubšega izdelka in da se ga označuje kot škodljivega za zdravje.

Jon-Patrick Allem, profesor preventivne medicine Šole za medicino Keck v Kaliforniji, je raziskoval učinek uradnega uporabniškega Twitter računa podjetja Juul na najstnike. V raziskavi iz leta 2018 je odkril, da je v 3,6 % vseh objavah podjetja Juul, omenjena beseda »šola«, medtem ko se besedna zveza »prenehanje s kajenjem« omenja samo v 0,29 %. V eni kasnejši raziskavi je ugotovil, da so najstniki, ki ne spremljajo znamke tega izdelka, pogosto označeni v objavah s strani njihovih vrstnikov. »Najstniki, ki se torej nujno ne prijavijo za spremljanje izdelka podjetja Juul ali objav povezanih z njimi, so njihovem vplivu kljub temu izpostavljeni na družabnih omrežjih,« je povedal Allem. Allem ugotavlja, da iz njihove raziskave in literature izhaja, da so mladi bolj dovzetni do tobačnega in nikotinskega oglaševanja. Takšne kampanje dvigujejo prepoznavnost znamke in spremenijo dovzetnost mladih do uporabe izdelka.

Kakor hitro se je popularnost Juul cigarete dvignila, je menda med ameriškimi najstniki z enako hitrostjo tudi upadla. Medtem ko je meseca maja 2018 v kroniki časnika New Yorker izšla objava z naslovom “Obljuba o kajenju elektronske cigarete in vzpon podjetja Juul”, je meseca novembra istega leta časnik objavil nadaljevanje zgodbe z naslovom “Nasvidenje sezona podjetja Juul”. Iz objav na družabnih omrežij so z veliko hitrostjo začeli umikati vsebine povezane z izdelkom Juul. Najstniki so predpostavili, da je trend elektronske cigarete podjetja Juul upadel. Andy je začel izdelek manj uporabljati in se ne ukvarja več s preprodajo posodic s tekočinami.
»Izdelka več ne maram. Ne maram več celotnega podjetja,« pove Andy. »Ni mi všeč, kako me je kajenje spremenilo.« Andy je atlet in verjame, da bi bili njegovi rezultati v atletiki veliko boljši, če nikoli ne bi kadil izdelkov podjetja Juul. Na vprašanje, o tem kakšen vpliv ima kajenje elektronskih cigaret na njegove sošolce, odgovori: »Posodice s tekočinami iščejo kot bedaki.«
»Ko smo začeli s prodajo v Združenem kraljestvu, smo se še posebej osredotočili, da naše ravnanje ne bi povzročilo podobnih izzivov kot smo jim bili priča na začetku v ZDA,« je povedal Thomson. Ukrepi podjetja pri prodaji v Združenem kraljestvu so med drugim preverjanje osebnih izkaznic v prodajalnah vsem osebam, ki izgledajo stari manj kot 25 let, prepoved oglaševanja preko družabnih omrežjih, programi nadzorovanja prepovedi prodaje mladoletnim osebam (t.i. skriti kupec), sankcioniranje kršiteljev in izključna uporaba odraslih oseb v oglasih in na reklamnih panojih.

»Menim, da ukrepi delujejo,« pravi Thomson. »Menim, da so naši ukrepi bolj obsežni kot pri konkurenčnih podjetjih, tudi v drugih panogah.«

Različni ljudje mi pravijo, da Britanske najstnike ne zanimajo izdelki podjetja Juul, da raje kupujejo cenejše izdelke preko podjetja Amazon. »Izdelki Juul so v prvi vrsti karikatura« in »kajenje elektronskih cigaret se pravilom pojavlja med 12 in 13-letniki – starejši učenci oziroma dijaki kadijo marihuano.« Postavlja se vprašanje, če bo brez tega dobičkonosnega tržišča in kljub vsem naštetim zakonodajnim omejitvam podjetje Juul še naprej gospodarsko rastlo?

»Če pogledamo številke zadnjih nekaj let, se število kadilcev, ki je zamenjalo kajenje klasičnih cigaret za elektronsko cigareto zmanjšuje. Veliko k temu pripomorejo napačne informacije o zdravstvenih tveganjih pri prehodu,« je mnenja Thomson. »Upam, da bodo bili predstavniki držav in strokovnjaki javnega zdravja še naprej naklonjeni priložnosti, da se izboljša slika javnega zdravja prebivalstva. 100.000 ljudi vsako leto umre zaradi posledic kajenja v tej državi.« Podjetje Juul se sicer trenutno trudi z vsemi pravnimi sredstvi preprečiti prepoved prodaje njihovih izdelkov v mestu San Francisco.

Za veliko nekdanjih kadilcev klasičnih cigaret so izdelki podjetja Juul dobrodošli. Ampak za večino najstnikov kot je Grace, elektronske cigarete predstavljajo drago in potencialno nevarno novo obliko zasvojenosti. 17-letnica ne namerava prenehati s kajenjem. »Nekaj mladih preneha kaditi, a navadno po enem tednu ponovno pristanejo pri elektronski cigareti, preprosto zato, ker večina vrstnikov kadi,« pravi Grace. »Težko se je izogniti elektronskim cigaretam.«

Objavljeno dne 11.8.2019 na www.theguardian.com