Alkohol med nosečnostjo lahko na otroku pusti trajne posledice


Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni (ZKNB) ob mednarodnem dnevu spektra fetalnih alkoholnih motenj (FASD) predstavlja letošnjo akcijo »Premlad, da bi pil« (»Too Young To Drink«), ki je del mednarodne medijske kampanje za dvig ozaveščenosti glede tveganj pri predporodni izpostavljenosti alkoholu s strani še nerojenih otrok.

Ljubljana 9. septembra 2019,  9. dan v 9. mesecu ob 9.09. uri dopoldan se ob mednarodnem dnevu spektra fetalnih alkoholnih motenj (FASD) začenja že šesta ponovitev mednarodne kampanje za dvig ozaveščenosti glede tveganj pri predporodni izpostavljenosti alkoholu s strani še nerojenih otrok z naslovom »Premlad, da bi pil« (»Too Young To Drink«).

Kampanja je zasnovana z namenom, da bi med prebivalstvom (zlasti ženskami v rodni dobi in nosečnicami) dvignili zavest o tveganjih, ki jih povzroča pitje alkohola med nosečnostjo. Med največja tveganja sodi zlasti razvoj FASD (spektra fetalnih alkoholnih motenj), tj. številnih problemov, ki jih povzroča pitje alkohola v času nosečnosti. »Tudi v prvih tednih nosečnosti, ko marsikatera ženska niti še ne ve, da je noseča, lahko pitje alkohola povzroči številne fizične, vedenjske in intelektualne nezmožnosti, ki otroka zaznamujejo za celo življenje«, je povedal Matej Košir, vodja mreže »Preventivna platforma« in koordinator slovenskega dela kampanje.

V Združenih državah Amerike (ZDA) so študije pokazale, da je približno 1 odstotek otrok prizadet zaradi FASD. Študije v Evropi kažejo, da je takšnih otrok najmanj 2 odstotka, na nekaterih drugih območjih sveta pa celo še več, npr. v Južni Afriki. Strokovnjaki ocenjujejo, da v povprečju ena od 67 žensk, ki pije alkohol med nosečnostjo, rodi otroka s fetalnim alkoholnim sindromom (FAS) (kar je najhujša oblika FASD). To pomeni, da se vsako leto na svetu rodi približno 119.000 otrok s FAS. Kakorkoli, FASD je 100 odstotno preprečljiv, in sicer z izogibanjem pitja alkohola med nosečnostjo.

»Med kampanjo želimo zlasti dvigniti ozaveščenost glede nevarnosti pitja alkohola med nosečnostjo med ženskami v rodni dobi in nosečnicami širom sveta, zagotoviti in razširiti natančne, verodostojne in na raziskavah temelječe informacije o tveganjih glede pitja alkohola med nosečnostjo ter spodbuditi ženske, njihove družine in prijatelje ter družbo kot celoto, da podprejo in spodbujajo nosečnost brez alkohola«, je še pojasnil Košir.

»V Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija smo se priključili akciji, ker alkoholna industrija v zadnjih letih vedno bolj cilja na mlada dekleta z različnimi pristopi, kot so barve in okusi pijač, kot tudi prek oglaševanja na socialnih omrežjih ter filmov in serij. Mladi premalo poznajo tveganja povezana s pitjem v nosečnosti, zato smo predlagali začetek označevanja alkoholnih pijač z znakom, ki opozarja, da je alkohol v nosečnosti nevaren«, je povedala Urška Erklavec iz Brez izgovora.

»Predporodna izpostavljenost alkoholu lahko povzroči različne nepravilnosti tudi pri razvoju srca, kot so npr. težave z nastankom zaklopk in možno povečanje tveganja za srčne bolezni pozneje v odrasli dobi. Na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije zato močno zagovarjamo popolno izogibanje pitju alkohola, predvsem od časa načrtovanja nosečnosti, do trenutka, ko mati preneha otroka dojiti«, je povedala Nataša Jan, direktorica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

»V Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo želimo opozoriti na pasti zasvojljivosti z alkoholom že v predporodnem obdobju. Ob kozarcu popitega alkohola je namreč zarodek lahko več kot 10 ur oziroma ves dan opit. Nerojeni otrok tudi nima zagovornika za svojo pravico do zdravja in zaščite«, je dodal Miha Lovše, vodja mreže »NVO varujejo vaše zdravje« in predstavnik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK).

V prejšnjih izvedbah (2014-2018) je bila kampanja najprej zasnovana na konceptu, ki ga je pripravila Fabrica, raziskovalni center za komuniciranje v sklopu italijanskega Benettona (novorojenček v steklenici alkoholne pijače ali kozarcu koktejla), od leta 2017 dalje pa na konceptu, ki vsebuje risbo znanega italijanskega umetnika, umetniškega direktorja in satirika Beppeja Mora.

Začenši z današnjim dnem ob 9.09. uri se bomo na Prešernovem trgu v Ljubljani pridružili mednarodni kampanji. Številne devetke (npr. dan, mesec, ura) simbolizirajo devet mesecev nosečnosti. V kampanji bomo uporabljali uradna gradiva in s tem zagotovili kontinuiteto večletne kampanje. Vsem posameznim akcijam je skupno enotno mednarodno sporočilo. Fotografije in video posnetki so objavljeni in razširjeni prek socialnih mrež z uporabo ključnikov (»hashtagov«) #TYTD2019, #FASD, #FASDay, #zeroalcoholinpregnancy in #nosecnostbrezalkohola.