Svetovni dan brez tobaka, 31.5.2020


Leta 2020 bo svetovni dan boja proti tobaku obeležen v okviru teme “Zaščita mladih pred manipulacijo industrije in preprečevanje njihove uporabe tobaka in nikotina”, kot je predlagala Svetovna zdravstvena organizacija. Odseva ključni cilj boja proti tobaku in nikotinu, t.j. preprečevanje njegovega uživanja mladostnikom.

Nujno sprejetje priporočenih in učinkovitih strategij v zvezi s tem bi morala biti prednostna naloga vseh javnih organov. Tudi izbrana tema odraža potrebo po zaščiti sprejetja teh politik in preprečevanje javnega vmešavanja in manipulacije industrije s tobačnimi in nikotinskimi izdelki.

Svet si ne more privoščiti zavajanja z lažmi še ene generacije s strani tobačne in nikotinske industrije, ki se pretvarja, da podpira svobodo osebne izbire, v resnici pa zagotavlja večne dobičke – ne glede na milijone ljudi, ki vsako leto plačujejo s svojimi življenji. WHO poziva vplivneže – v pop kulturi, na družbenih medijih, doma ali v učilnici -, ki dosežejo mladino in se z njo povežejo, da bi razkrili manipulativne taktike industrije za ustvarjanje nove generacije uporabnikov tobaka. Moramo opolnomočiti mladino z informacijami, da se bo uprla veliki tobačni industriji (Big Tobacco), tako da bo razkrila njihove laži in zavrnila uporabo njenih izdelkov.

Vir: https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/05/31/default-calendar/world-no-tobacco-day-2020-protecting-youth-from-industry-manipulation-and-preventing-them-from-tobacco-and-nicotine-use