Sprejetje Strategije za zmanjševanje posledic rabe tobaka za obdobje 2022-2030


Vlada je v četrtek, 12. maja 2022, sprejela Strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka – Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030.

V petek, 13. maja 2022, je na Ministrstvu za zdravje potekala tiskovna konferenca, na kateri so govorci predstavili strategijo. Govorci so bili minister za zdravje Janez Poklukar, Vesna Kerstin Petrič z Ministrstva za zdravje, Helena Koprivnikar z Nacionalnega Inštituta za javno zdravje, Mihaela Lovše s Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo in Mia Zupančič z Mladinske zveze “Brez izgovora” Slovenije.

Dolgoročna vizija in glavni cilj strategije je, da bi Slovenija do leta 2040 postala družba brez tobaka, kar pomeni, da bi delež prebivalcev, starih 15 let in več, ki bo uporabljal tobačne izdelke, bil manjši od 5 %. Med druge ključne cilje strategije spadajo zmanjševanje razširjenosti kajenja, zmanjševanje uporabe povezanih in drugih nikotinskih izdelkov, zmanjševanje neenakosti v kajenju, zmanjševanje izpostavljenosti tobačnemu dimu in izboljšanje izvajanja zakonodaje.

Več o strategiji in tiskovni konferenci si lahko preberete na tej povezavi.