Poškodbe pljuč pri uporabi elektronskih cigaret naj bi povzročali toksični hlapi naprav


Raziskave patologije poškodbe pljuč, povezanih s kajenjem elektronskih cigaret, so v zgodnjih fazah, toda študija klinike Mayo, objavljena v reviji The New England Journal of Medicine, ugotavlja, da so poškodbe pljuč zaradi kajenja elektronskih cigaret najverjetneje posledica neposredne toksičnosti izdelkov oziroma poškodbe tkiv zaradi škodljivih kemičnih hlapov.

Raziskovalci so pregledali biopsije pljuč 17 bolnikov, ki so uporabljali elektronske cigarete in za katere obstaja sum, da imajo poškodovana pljuča, zaradi kajenja elektronskih cigaret. Študija je bila prva, ki je preučila skupino biopsij bolnikov s pljučnimi poškodbami zaradi kajenja elektronskih cigaret. Raziskovalci niso našli nobenih dokazov o poškodbah tkiv, ki jih povzroči kopičenje lipidov – maščobnih snovi, kot so mineralna olja – za katere obstaja sum, da so možni vzrok za nastanek poškodb, povezanih s kajenjem elektronskih cigaret.

“Čeprav ne moremo zanemariti potencialne vloge lipidov, v vzorcih nismo videli ničesar, kar bi nakazovalo, da gre za težavo, ki jo povzroči kopičenje lipidov v pljučih. Namesto tega se zdi, da gre za neposredno kemično poškodbo, podobno tistim, ki jih vidimo pri ljudeh, ki so izpostavljeni strupenim kemičnim hlapom, strupenim plinom in toksičnim snovem,” meni dr. Brandon Larsen, kirurški patolog na kliniki Mayo v zvezni državi Arizoni v ZDA in nacionalni strokovnjak za patologijo pljuč.

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) so v zadnjih mesecih poročali o več kot 800 primerih poškodb pljuč, povezanih z uporabo elektronskih cigaret. V desetih zveznih državah je bilo potrjenih dvanajst smrti, preiskave pa kažejo, da so glavno vlogo pri tem imeli izdelki, ki vsebujejo THC – glavno psihoaktivno sestavino v marihuani, ali v drugih izdelkih konopljinega olja – kanabinoidih.

Nekatere države so uvedle začasno prepoved prodaje elektronskih cigaret in pa aromatiziranih tekočin, ki se uporabljajo v njih, medtem ko raziskovalci preiskujejo tveganja za zdravje. Uprava za hrano in zdravila (FDA) razmišlja o prepovedi vseh aromatiziranih tekočin za elektronske cigarete z izjemo tobačnih arom. CDC priporoča, da elektronskih cigaret naj ne uporabljajo otroci, mladostniki, nosečnice ali odrasli, ki ne uporabljajo tobačnih izdelkov. Ameriško združenje za pljuča opozarja, da elektronske cigarete niso varne in lahko povzročijo nepopravljivo zdravstveno škodo in bolezni pljuč.

Od 17 pregledanih biopsij sta bili dve iz klinike Mayo. Ostale so bile iz drugih bolnišnic, poslane na kliniko Mayo za nadaljnjo preiskavo. Vsi bolniki so uporabljali elektronske cigarete, 71% od teh pa je z njimi kadilo marihuano ali konopljino olje. Vsi pacienti so pokazali akutno poškodbo pljuč, vključno s pnevmonitisom. Dva bolnika sta umrla.

Avtor študije, dr. Larsen meni: “Kar smo ugotovili glede toksičnosti, nas ni presenetilo. V preteklih dveh letih smo videli nekaj razpršenih posameznih primerov, kjer smo opazili isto, kot opažamo sedaj. Prišlo je do nenadnega porasta v primerih. Naša študija ponuja prvi podroben pregled anomalij, ki utegnejo biti odkrite pri izvedenih biopsijah pljučnih tkiv, kar bi zdravnikom in patologom pomagalo postaviti diagnozo v ustrezni klinični kontekst.” Poškodbe pljuč, povezanih s kajenjem elektronskih cigaret je težko diagnosticirati v kolikor zdravniki in patologi niso pred tem oboroženi z zadostnimi informacijami o naravi obolenja, pravi dr. Larsen.

“To je javna zdravstvena kriza in veliko ljudi nenehno raziskuje, da bi ugotovili, kaj bi lahko bili vzroki oziroma povzročitelji in katere kemikalije so lahko odgovorne za posledice,” je prepričan dr. Larsen. “Glede na to, kar smo videli v naši raziskavi, sumimo, da večina primerov vključuje kemične onesnaževalce, strupene stranske produkte ali druga škodljiva sredstva, ki se nahajajo v tekočinah za elektronske cigarete.”

V vmesnem času bi morala javnost upoštevati svarila vodilnih javnih zdravstvenih agencij o nevarnosti kajenja elektronskih cigaret.

“Vsi bi morali priznati, da kajenje elektronskih cigaret ni brez tveganj za zdravje, vključno s smrtno nevarnimi tveganji, in mislim, da naše raziskave to potrjujejo,” pravi dr. Larsen. “Zdi se, da bi bilo na podlagi naših opažanj preudarno raziskati načine za boljšo regulacijo industrije in boljše obveščanje javnosti, zlasti naše mladine, o tveganjih, povezanih s kajenjem elektronskih cigaret.”

Objavljeno dne 2.10.2019 na mayoclinic.org

Oglejte si tudi video posnetek intervjuja dr. Larsena v angleškem jeziku (vir: Youtube)