Uprava ZDA za hrano in zdravila izdala dovoljenje za prodajo tobačnih izdelkov IQOS


Nedavno je Uprava ZDA za hrano in zdravila dala zeleno luč za prodajo tobačnih izdelkov IQOS v ZDA.

Agencija je pri tem poudarila, da s tem sicer ne smatra napravo za segrevanje tobaka – IQOS, ki jo je razvilo podjetje Philip Morris International, za varno. Prav tako pravijo, da dovoljenje za prodajo ne pomeni, da Agencija uradno priznava izdelek. Izdelek se razlikuje od elektronskih cigaret, ki so v zadnjem času zelo popularne med osnovnošolci in srednješolci. »Gre za napravo za segrevanje tobaka in nikotina, ki proizvede aerosol, katerega uporabniki vdihavajo,« so povedali na Upravi. Na Upravi so še zatrdili, da so izvedli temeljit znanstven pregled, na podlagi katerega so sklenili, da bi naprava lahko imela doprinos k javnemu zdravju, saj naj bi vsebovala nekoliko manj strupenih kemikalij kot cigaretni dim ter v manjših količinah. Kritiki so bili nad odločitvijo ogorčeni, predvsem zaradi dejstva, da je odločitev Urada slonela na znanstvenih študijah, ki jih je financirala tobačna industrija sama.

»Ena izmed poglavitnih nalog Uprave ZDA za hrano in zdravila je, da zagotovi preizkus in ovrednotenje novih tobačnih izdelkov še preden pridejo v celoti na tržišče, kakor tudi skrb za manjše število obolenj zaradi s tobakom povezanih bolezni in manjšo umrljivost« je v svoji izjavi za javnost dejal Mitch Zeller direktor Uprave ZDA za hrano in zdravila. »Na ta način zaščitimo širšo javnost, še posebej pa mlade,« je še dodal Zeller. Moira Gilchrist, podpredsednica oddelka za strateško in znanstveno komuniciranje pri podjetju Philip Morris International, je označila odločitev Uprave za pomemben mejnik, saj to pomeni, da bodo lahko izdelke IQOS, ki jih že prodajajo drugod po Svetu, začeli prodajati tudi kadilcem v ZDA. Podjetje pravi, da bo začelo z distribucijo in oglaševanjem po preteku približno 90 do 120 dni po datumu izdaje dovoljenja, začenši v Atlanti.

Odločitev Uprave je naletela na začudenje zagovornikov javnega zdravja. Ti opozarjajo, da se bo raba izdelkov najverjetneje razširila med otroci in mladimi, podobno kot se je v primeru elektronskih cigaret proizvajalca Juul in drugih.

Odločitev je prišla le mesec zatem, ko je z mesta direktorja Uprave odstopil dr. Scott Gottlieb, ki je zavzemal ostro stališče do problema kajenja mladoletnikov. Ob njegovem odstopu so se pojavila vprašanja ali bo novo vodstvo Uprave spremenilo to mnenje. »Brez natančnega nadzora Uprave ZDA za hrano in zdravila obstaja resna nevarnost, da IQOS postane novi Juul in še poglobi trenutno epidemijo kajenja med mladimi«, je v svoji izjavi dejal Matthew L. Myers, predsednik neprofitne organizacije Campaign for Tobacco-Free Kids. Myers je tudi povedal, da so Upravi večkrat izrazili svoje pomisleke in opozorili na poslovno prakso podjetja Philip Morris. Podjetje namreč v drugih državah trži izdelke IQOS na sporne načine. Predvsem tako, da ga naredijo privlačnega za otroke s pomočjo oglaševanja vplivnežev preko družabnih omrežji, sponzoriranja atraktivnih dogodkov za mlade kot so zabave na obali, sponzoriranja modnih prireditev ter odpiranja prodajaln in kioskov, ki dajejo videz, kot da prodajajo inovativne tehnološke izdelke in ne zasvojljivih tobačnih izdelkov. Robin Koval, predsednik organizacije Truth Initiative je po elektronski pošti poslal izjavo: »Lansiranje nove elektronske naprave za kajenje na ameriško tržišče, medtem ko smo soočeni z epidemijo mladih kadilcev elektronskih cigaret, je zelo zaskrbljujoče.« Harold Wimmer predsednik in izvršni direktor Ameriškega združenja za pljuča je v izjavi dejal, da je zelo zaskrbljen, glede učinka tovrstnih izdelkov na zdravje ljudi. »Ameriško združenje za pljuča apelira na Upravo ZDA za hrano in zdravila, da natančno nadzoruje, kako se bodo ti izdelki v praksi uporabljali in kdo vse jih bo uporabljal,« je povedal Wimmer. »Uprava ZDA za hrano in zdravila mora zaščititi mlade še preden vstopijo v svet kajenja z uporabo naprav IQOS,« je še dodal Wimmer.

V Upravi ZDA za hrano in zdravila so zatrdili, da bodo budno spremljali prodajo ter tudi morebitni porast rabe med mladimi. V primeru če se kaj takega zgodi, si pridružujejo pravico razveljaviti dovoljenje. »Skrbno bomo spremljali kaj se dogaja na tržišču, vključno z načinom oglaševanja, ki ga bo podjetje uporabilo,« je zatrdil Zeller. Sem spada tudi spoštovanje pravil oglaševanja, ki preprečujejo, da se oglašuje otrokom preko spleta ali družabnih omrežji. Uprava bo tudi zahtevala, da bodo embalaža izdelkov in oglasi vsebovali opozorilo potrošnikom o zasvojljivosti izdelka. Prav tako ne sme podjetje Philip Morris oglaševati izdelke kot manj škodljive ali kot bolj zdravo alternativo klasičnim cigaretam. Za takšno dovoljenje teče ločen postopek pred Upravo ZDA za hrano in zdravila.

Podjetje Philip Morris International je vložilo veliko napora in sredstev v razvoj naprav IQOS, predvsem zaradi tega ker kadilci opuščajo klasične cigarete. »V prvem kvartalu leta 2019 je podjetje imelo več kot 10 milijonov uporabnikov naprav IQOS po Svetu,« je v izjavi povedal izvršni direktor André Calantzopoulos. V tem časovnem obdobju so naročila izdelkov za segrevanje poskočila za 20,2 %. Interes podjetja v alternativne oblike kajenja je sestavni del tektonskih premikov v industriji. Lansko leto je tobačni gigant Altria prevzel 35 % delež proizvajalca elektronskih cigaret Juul. Posel je bil vreden 12,8 milijard ameriških dolarjev. Altria – pred leti ustanovljeno hčerinsko podjetje Philip Morris-a je z njimi sklenilo pogodbo in si s tem zagotovilo ekskluzivne distribucijske pravice za prodajo izdelkov IQOS.

Objavljeno dne 30.4.2019 na www.cnn.com