Tiskovna konferenca Društva za boj proti raku Štajerske in dogodek Skozi črevo do zdravja


Društvo za boj proti raku Štajerske v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje vas v ponedeljek, 17. junija 2019 ob 11. uri vabi na tiskovno konferenco, ki se bo odvijala v sejni sobi Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, Ulica talcev 9.

Na tiskovni konferenci bodo strokovnjaki s področja zdravja spregovorili o pomenu preventive in osveščanja širše javnosti, o pomenu sodelovanja med državnimi in nevladnimi organizacijami za uspeh prizadevanj za obvladovanje raka na vseh ravneh, od preventive do rehabilitacije in paliativnega zdravljenja.
Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca bodo zastopali predstavniki vodstva zavoda, Centra za krepitev zdravja (Nataša Vidnar) in Patronažnega varstva (Aleksandr Jančič).
V imenu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bo spregovorila dr. Olivera Stanojevič.
Na dogodku bodo prisotne tudi nevladne organizacije: Zveza društev Slovenije za boj proti raku (predsednica društva Za boj proti raku Štajerske Zvezdana Maurič Vražič), Zveza Slovenska unija pacientov (Borut Ambrožič), Društvo KVČB (Petra Leskovšek), Hospic (Nada Kunstek), Toti tic (Marjan Holc) in Slovenska zveza za javno zdravje in tobačno kontrolo (Miša Lovše). Skupaj želimo informirati širše prebivalstvo z nasveti Evropskega kodeksa proti raku.

Prav tako pa Društvo za boj proti raku Štajerske v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor organizira dogodek SKOZI ČREVO DO ZDRAVJA – nevladne organizacije in zdravstvo skupaj v skrbi za zdravje in preprečevanje rakavih obolenj.

Dogodek se bo odvijal v torek, 18. junija 2019 med 9. in 13. uro na Trgu svobode v Mariboru. Zdravstveni strokovnjaki bodo s pomočjo modela debelega črevesa skušali ljudem približati informacije državnem presejalnem programu za zgodnje odkrivanje raka SVIT – zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Obiskovalce bodo seznanili s koristnimi priporočili za preprečevanje in pravočasno odkrivanje te oblike raka. V spremstvu strokovnjaka se bodo obiskovalci lahko sprehodili skozi napihljivi model debelega črevesa in ob nazorni razlagi spoznali delovanja debelega črevesa in morebitne bolezenske spremembe.

Preden smo v Sloveniji začeli izvajati Program Svit je bila večina primerov raka na debelem črevesu in danki odkrita v napredovani obliki, sedaj pa zahvaljujoč Programu Svit več kot 70 % primerov te bolezni odkrijemo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno. Nacionalni simpozij bo potekal dne 30.5.2019, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, na območni enoti Ljubljana, na Zaloški cesti 29. Prijave za udeležbo se sprejemajo do vključno 27. maja 2019 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Prijavite se lahko tukaj.

Objavljamo vabilo Društva za boj proti raku Štajerske.

Vabilo na tiskovno konferenco in dogodek popravek