Poraba alkoholnih pijač po svetu narašča predvsem na račun Kitajske


Kitajska bo po porabi alkoholnih pijač na prebivalca do leta 2030 prehitela ZDA. Trenutno prvo mesto zaseda Moldavija.

Po svetu trenutno spijemo veliko več alkoholnih pijač kot pred 30 leti. Raziskovalci, ki so nedavno v medicinskem žurnalu The Lancet objavili študijo na to temo, pravijo da je razlog za to večje število oseb, ki pije alkohol v Indiji in na Kitajskem. Raziskovalci so napovedali, da, v kolikor se bodo trenutni trendi nadaljevali, bo poraba alkoholnih pijač na prebivalstvo v naslednjem desetletju narasla za 17 %. Med leti 1990 in 2017 je poraba narasla za 10 %. Do leta 2030 bo alkoholne pijače pila polovica vseh odraslih oseb na svetu, medtem ko se bo četrtina od teh tvegano opijala vsaj enkrat tedensko, še kažejo napovedi. »Svet ni na poti, da doseže zastavljene globalne cilje za zmanjšanje tveganega pitja alkoholnih pijač,« menijo avtorji raziskave, ob enem pa pozivajo sprejetje strožjih protiukrepov kot so višje obdavčitve in prepoved oglaševanja alkoholnih pijač. Globalno trpi zaradi z alkoholom povezanih obolenj približno 237 milijonov moških in 46 milijonov žensk, največ v Evropi (15 % moških in 3,5 % žensk) in Severni Ameriki (11,5 % moških in 5 % žensk). »Pred letom 1990 se je večino alkoholnih pijač spilo v najrazvitejših državah v Evropi,« je dejal vodilni avtor Jakob Manthey, raziskovalec Inštituta za klinično psihologijo in psihoterapijo iz Dresdna, Nemčije. »Vendar pa se je ta vzorec v zadnjem času korenito spremenil, predvsem zaradi zmanjšanja porabe v Vzhodni Evropi in povišanja v številnih državah s srednje visokimi prihodki kot na primer Kitajska, Indija in Vietnam.«

V letu 2017 je bil odstotek odraslih oseb, starih 15 let ali več, ki so pile alkoholne pijače še vedno najvišji v Evropi in Severni Ameriki. V Franciji so na primer moški letno spili skupno približno 19 litrov čistega alkohola in ženske približno šest. Skupaj, v povprečju, torej malce več kot 12 litrov. Številke iz ZDA za leto 2017 so malenkost nižje – 15 litrov čistega alkohola za moške in 4,5 litrov za ženske, v povprečju skupno torej malce pod 10 litrov, z malce višjim odstotkom oseb, ki nikoli niso pili alkoholnih pijač. Na Kitajskem so moški spili malce več kot 11 litrov čistega alkohola, predvsem v obliki žganih pijač in piva, medtem ko so ženske zaužile 3 litre čistega alkohola, kar je skupaj v povprečju malce več kot 7 litrov. To je še vedno manj kot v ZDA, kljub temu pa to predstavlja velik porast v porabi – približno za 70 % v primerjavi s porabo Kitajske v letu 1990. Do leta 2030 bosta državi zamenjali mesta. Napovedi kažejo, da bodo odrasle osebe na Kitajskem spile več kot 10 litrov v povprečju, medtem ko se bo poraba v ZDA malenkost znižala na 9,5 litrov. Odstotki prebivalstva, ki pijejo alkoholne pijače se bodo v naslednjem desetletju tudi spremenili. Takrat naj bi namreč 77 % odraslih oseb na Kitajskem pilo alkoholne pijače vsaj nekajkrat letno v primerjavi z 73 % oseb v ZDA.

V Indiji veliko manjši odstotek prebivalstva pije alkoholne pijače. Alkoholne pijače je v letu 2017 pilo namreč le 40 % moških in 22 % žensk. Povprečno skupaj spijejo okrog 6 litrov čistega alkohola. Kljub temu pa je ta številka dvakratnik vrednosti iz leta 1990. Raziskovalci pa predvidevajo, da se bo do leta 2030 količina dodatno povišala za 50 %.

Regije z najnižjimi količinami popitega alkohola v letu 2017 so Severna Afrika in Bližnji Vzhod. Tam so odrasle osebe popile 1 liter čistega alkohola letno. Regije z najvišjo stopnjo popitega alkohola so države srednje in vzhodne Evrope. V marsikateri od teh odrasle osebe popijejo več kot 12 litrov čistega alkohola letno. Moldavija zaseda nezavidljivo prvo mesto po količini popitega alkohola na odraslega prebivalca s 15 litri popitega čistega alkohola letno, medtem ko Rusija, Francija in Portugalska z 12 litri ne zaostajajo veliko.

Če gledano globalno, je količina popitega čistega alkohola na odraslo osebo narasla iz 5,9 litrov v letu 1990 na 6,5 litrov v letu 1997, hkrati pa strokovnjaki napovedujejo, do bo ta številka narasla na 7,6 litrov do leta 2030. 45 odstotkov vsega zaužitega alkohola se spije v obliki žganih pijač, 15 odstotkov v obliki piva in 12 odstotkov v obliki različni vin.

Objavljeno dne 8. 5. 2019 na www.theguardian.com