Podjetje Netflix napoveduje zmanjšanje števila filmskih scen v katerih igralci kadijo


Raziskava je odkrila, da je druga sezona priljubljene nanizanke »Čudne stvari« (angl. Stranger things) upodobila ljudi s tobačnimi izdelki 262-krat.

Po tem, ko je raziskava pokazala, da je kajenje v predvajanih programih prispevalo k povečanju kajenja na zaslonu se je podjetje Netflix zavezalo, da bo zmanjšalo število primerov, kjer igralci uporabljajo tobačne izdelke v njihovih izvirnih programih.
Ameriška protikadilska organizacija »Truth Initiative« je dejala, da so se tobačni posnetki povečevali na majhnih zaslonih in da so te podobe bile bolj pogoste na pretočnih prenosih preko interneta kot pri kabelski televiziji. Kot odgovor na raziskavo je podjetje Netflix obljubilo, da bodo izločili kajenje iz svojih izvirnih televizijskih oddaj, ki so namenjene mladim, razen tistih, ki temeljijo na zgodovinskih dejstvih ali točnih podatkih.  Podjetje je dejalo, da vsi njihovi novi programi, ne glede na razvrstitev vsebine, ne bodo prikazali kajenja razen, če bo bistveno za ustvarjalno vizijo igralca ali ker je oblikovanje njegovega značaja oziroma navad – zgodovinsko ali kulturno pomembno.
»Netlfix močno podpira umetniško izražanje. Zavedamo se tudi, da je kajenje škodljivo in če bi ga prikazali pozitivno na zaslonu bi negativno vplivalo na mlade,« so izjavili v službi za stike z javnostjo podjetja.
Organizacija »Truth Initiative« je v analizi primerov kajenja na televizijskih oddajah dejala: »Kajenje na majhnem zaslonu je prešlo iz običajnega na skoraj neizogibno.«
Poročilo je ugotovilo, da je znanstveno fantastična grozljivka »Čudne stvari« imela 182 primerov kajenja v prvi sezoni in 262 v drugi, medtem ko je zaporniška drama »Oranžna je nova črna« (angl. Orange is the new black) v sezoni 2015-2016 imela 45 primerov prikazovanja tobaka in 233 primerov v naslednji sezoni.
Organizacija »Truth Initiative« še navajajo: »Ker kajenje na televizijskih programih ni bilo temeljito raziskano kot tobačni posnetek v filmih, je upravičeno sklepati, da je možen podoben škodljiv vpliv. Priljubljenost pretočnega prenosa na internetu skupaj s prodornim porastom kajenja v epizodah kaže na nastajajočo grožnjo novi generaciji.«
Glede na poročilo je v ameriških programih namenjenih mladim bilo 42 primerov prikazovanja tobaka med letoma 2015-2016. Vendar je ta številka narastla za 379 % na 201 primer. Komedija »Čudovita gospa Maisel« (angl. The Marvelous Mrs. Maisel) predvajana na Amazon Prime Video upodablja like, ki kadijo v dveh sezonah, medtem ko Hulujeva komedija »Gap Year« vsebuje lik, ki pogosto kadi.
Raziskava je predlagala, da bi vsi producenti video vsebin, ne glede na pretočni prenos na internetu, morali izključiti upodobitve tobaka v prihodnjih programih, ki so namenjeni mladim.
Robin Koval, generalni direktor organizacije »Truth Initiative je dejal: »Vsebina je postala nova tobačna reklama.«

Objavljeno dne 5.7.2019 na www.theguardian.com