Kajenje elektronske cigarete povečuje možnosti za bolezni srca


Elektronske cigarete, so se pojavile na tržišču pred približno 15 leti. Čeprav je bilo od uvedbe elektronskih cigaret narejenih zelo malo raziskav, ki bi podprle priljubljeno trditev, da so »varnejše alternative cigaretam«, so vseeno zelo priljubljene – še posebej med mladimi. Ker priljubljenost hitro narašča se v zadnjem času izvaja več raziskav o zdravstvenih učinkih rabe teh naprav, vključno z raziskavo, ki jo je nedavno nazaj objavila Medicinska fakulteta ameriške Univerze Standford. Glede na raziskavo, kajenje elektronske cigarete lahko vodi do povečanega tveganja za srčnimi obolenji.

Kajenje elektronske cigarete

Naprave elektronske cigarete so ročne naprave, ki segrejejo tekočino, s čimer se ustvari para, ki se nato vdihne. Tekočine so na voljo v različnih okusih, vključno s tradicionalnim okusom tobaka, okusom mentola in celo z izbranim okusom sadja in smetane. Tekočine za elektronsko cigareto ne vsebujejo tobaka tako kot navadne cigarete. Poleg tega vse tekočine ne vsebujejo nikotina.
Tekočine za elektronske cigarete pa vseeno lahko vsebujejo sledi težkih kovin in drugih strupenih snovi. Koncentracija teh kemikalij pa je lahko zelo škodljiva. Kako natančno so lahko elektronske cigarete škodljive, se še vedno ugotavlja, vendar zadnja raziskava Univerze Standford vsekakor kaže, da še zdaleč niso zdrava alternativa cigaretam, kot jih nekateri oglašujejo.

Endotelijske celice

Standfordska raziskava je uporabila endotelijske celice, da bi izmerila učinke kajenja elektronske cigarete na srčno-žilni sistem. Endotelijske celice segajo v notranjo površino krvnih žil in jih najdemo v našem srčno-žilnem sistemu. So nujne za biološke procese, kot so strjevanje krvi, celjenje ran in nadzor nad vnetjem.
Zdravniki iz ameriške Univerze Stanford so proučevali endotelijske celice pred in po njihovi izpostavljenosti kemikalijam, ki so jih našli v različnih tekočinah. Zdravniki so uporabil tekočine različnih arom. Uporabili so tako tiste, ki vsebujejo nikotin, kot tudi tiste brez nikotina. Nikotin je močno zasvojljiva kemikalija, ki se zaužije s kajenjem cigarete ali s kajenjem elektronske cigarete. Ta raziskava je zanimiva zaradi ugotovitve, da je poškodba endotelijskih celic bila enaka ne glede na to ali je tekočina vseboval nikotin ali ne. Kajenje elektronske cigarete povzroča škodo endotelijskim celicam, ne glede na to ali se kadi tekočina z ali brez nikotina. Škoda v celicah pa se je razlikovala med različnimi aromami. Ugotovili so, da aromi cimeta in mentola najbolj škodujeta celicam.
Po podatkih CDC, 4,9 % (to je 1 od 20) osnovnošolcev in skoraj 21 % (to je 1 od 5) srednješolcev priznava, da uporabljajo elektronske cigarete. Med mladimi je ta izdelek zelo priljubljen predvsem zaradi trženja le tega kot varnejša alternativa cigaretam. Poleg tega naprave za kajenje elektronske cigarete je lažje skriti in ne povzročajo izdajalskega vonja cigaret.

Objavljeno dne 10.6.2019 na www.usrecallnews.com