31. maj – Svetovni dan brez tobaka


V petek, 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka s sloganom »Brez tobaka za zdravje pljuč«.

Kampanja je priložnost za ozaveščanje o nevarnih in smrtonosnih učinkih, ki jih povzroči uporaba tobaka in izpostavljenost pasivnemu kajenju ter priložnost za odvračanje uporabe tobaka v vseh oblikah.

Kajenje tobaka je glavni vzrok za nastanek pljučnega raka in je odgovoren za več kot dve tretjini smrti za rakom pljuč na svetovni ravni. Kajenje tobaka je tudi vodilni povzročitelj kroničnih obstruktivnih pljučnih bolezni (KOPB). Tveganje za razvoj KOPB je zlasti visoko med posamezniki, ki pričnejo kaditi v mladosti, saj kajenje tobaka znatno upočasnjuje razvoj pljuč. Mladi in otroci izpostavljeni pasivnemu kajenju, tvegajo napad in poslabšanje astme, pljučnice in bronhitisa. Prav tako so pogosto izpostavljeni okužbam spodnjih dihal. Na svetu približno 165.000 otrok umre pred 5. letom starosti zaradi okužb spodnjih dihal, ki jih povzroča pasivno kajenje. Dimu izpostavljeni ljudje so v nevarnosti zaradi nastanka pljučnega raka, kroničnih bolezni dihal in zmanjšanje funkcije pljuč.

Raziskave kažejo, da tobačni dim vključno s pasivnim kajenjem in elektronsko cigareto ter onesnaženim zrakom, še posebej škodljivo vpliva na razvoj pljuč v prenatalnem obdobju in po rojstvu otroka. Večje je tudi tveganje za pojav astme. Pljuča imajo bistveno vlogo za zdravje in dobro počutje ljudi. Čeprav je naša tobačna zakonodaja med najnaprednejšimi v svetu in pripomore k večji zaščiti in ozaveščanju, pa je izpostavljenost pasivnemu kajenju še vedno znatna, zlasti v domovih.

Tobačni dim ima velike posledice za zdravje pljuč, tako kadilcev kot tudi nekadilcev po svetu. Za dosego cilja zmanjšanja prezgodnje smrti zaradi nenalezljivih bolezni za eno tretjino do leta 2030, mora nadzor nad tobakom biti prioriteta vseh vlad in skupnosti po vsem svetu.

Najbolj učinkovit ukrep za izboljšanje zdravja pljuč je zmanjšanje uporabe tobaka in izpostavljenosti pasivnemu kajenju.

Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo ob Svetovnem dnevu brez tobaka 2019 spodbuja k opuščanju kajenja in poziva kadilce, da se vključijo v Facebook kampanjo za opuščanje kajenja (Opusti in zmagaj).

Zveza se zavzema za učinkovitejši nadzor inšpekcijskih služb nad spoštovanjem in uveljavljanjem tobačne zakonodaje ter za učinkovito trošarinsko politiko, ki bo pripomogla k zmanjšanju preprečljive obolevnosti in smrtnosti v RS.

Gradiva: